Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ilk üç sanayi devrimini uzaktan seyreden Türkiye'nin bu kez erken davranması gerektiğini belirtti.
ASO tarafından düzenlenen 'OSB Sohbetleri' başlıklı konferanslar dizisinin ilkinin açılışında konuşan ASO Başkanı Özdebir, KOBİ'lerin de süreçten uzak durmaması gerektiğine işaret etti. Özdebir, Türkiye'nin, sanayileşme başladığında dünyanın üçüncü sanayi devrimini yaşadığını hatırlatarak, "Bugünlerde ise bilgisayarların internet üzerinden birbirlerine bağlanmasıyla akıllı fabrikaların oluşturulmasını içeren 'Sanayi 4.0' kavramı gündeme geldi. Akıllı fabrikalarda bilgisayarlar, üretim süreçlerini sürekli denetliyor. Fabrikadaki insanların aldıkları kararların uygunluğunu denetleyerek gerekirse uyarılarda bulunuyorlar. Birbirleriyle bağlananlar sadece fabrikalar da değil. Evler, arabalar, hastanelerdeki bilgisayarlar da internet üzerinden birbirleriyle sürekli iletişim içinde insanlara yardımcı oluyor, karar alma süreçlerini kolaylaştırıyor." ifadelerini kullandı.
İletişimde bulunan cihaz sayısının 2020 yılında 50 milyara yükseleceğinin öngörüldüğünü ifade eden Özdebir, "Bütün bu gelişmelerin bizleri doğrudan ilgilendirmeyeceği ve etkilemeyeceğini düşünmek büyük bir hata olur. Çünkü geleceğin dünyası 'Sanayi 4.0' ile şekilleniyor ve geleceğin kurallarını koyuyor. 'Sanayi 4.0' sadece büyükleri değil, KOBİ'leri de yakından ilgilendiriyor." dedi.
"ÜRETİM SÜREÇLERİ YENİ BİR DÖNEME GİRDİ"
Dr. Rüştü Bozkurt ise konuşmasında, üretim süreçlerinin çok yeni bir döneme girdiğini belirterek, işletmelerin buna ayak uydurması gerektiğini söyledi. "Veriyi bilgiye çevirmek ve anlamak değil, bunu artık değere çevirmek önemli." diyen Rüştü Bozkurt, Ankaralı sanayicileri uyararak, "Bunu idrak etmiyorsanız, gelecek 10 yılınız yoktur." diye ifade etti.
İş yapma yöntemlerinde çok büyük değişiklikler olduğunun altını çizen Bozkurt, gerekli tedbirleri alıp uyum yeteneğini geliştirmeyen işletmelerin yüzde 60'ının 10 yıl içinde tasfiye olacağını öne sürdü.
Üretim ve iş yapma sürecini 'Analitik 3.0' ile 'Endüstri 4.0' olmak üzere iki kısma ayıran Bozkurt, iş yerlerinde hiç defter tutmayanların 'Analitik 0.0', defteri vergi için değil, kendisi için tutanların 'Analitik 1.0', dünya genelindeki bilgiler (Big Data) içinde kendisine yarayanları seçenlerin 'Analitik 2.0', işe yarar bilgiyi üretim sürecine gömüp rekabet avantajı yakalayanların ise 'Analitik 3.0' seviyesinde olduğunu söyledi.
"MAKİNELERİN KONUŞTUĞU DÖNEMDE ARTIK ÇİN'DEKİ UCUZ EMEĞE İHTİYAÇ KALMADI"
'Endüstri 4.0' sürecinin ise daha önemli olduğuna vurgu yapan Rüştü Bozkurt, dünyanın yeni öğrenmeye başladığı 'Endüstri 4.0'da Türkiye'nin en az ABD kadar şanslı olduğunu, ancak elini çabuk tutması gerektiğini bildirdi. Bugün sanayicinin sürecin neresinde olduğunu sorgulamaması halinde de önümüzdeki 10 yılda yok olacağını dile getiren Bozkurt, makinelerin birbiriyle konuştuğu dönemde artık Çin'deki ucuz emeğe de ihtiyaç kalmadığını kaydetti.
CİHAN