Almanya'da Federal hükümet, mülteci statüsü kazanan göçmenlerin hangi şehirde yaşayacaklarının devlet tarafından belirlenmesi için yasal değişikliğe hazırlanıyor. Suça karışan göçmenlerin ve iltica başvurusu reddedilen mültecilerin hızlı şekilde sınırdışı edilmesi için oturum yasasının sertleştirilmesi tartışılıyor.
Yılbaşı akşamı Köln'de yaşanan taciz olayı siyasi gündemi sarsmaya devam ediyor. İltica ve oturum yasasını sertleştirmek için harekete geçen federal hükümet ayrıca mültecilerin büyükşehirlerde toplanmaması için göçmenlerin nerede yaşayacaklarını önceden belirlemek istiyor. Bu zamana kadar mülteci statüsü kazanan göçmenler nerede yaşayacaklarını kendileri belirleyebiliyordu. Mültecilerin getto oluşturmaması için ikametgâh zorunluluğu getirecek olan hükümet, böylece büyük şehirlerde problemlerin kısa sürede büyümesini önlemeyi hedefliyor.
"Gelecek haftalarda, koalisyon ortakları arasında ikametgâh zorunluluğu konusunda anlaşmanın büyük ihtimalle gerçekleşeceğini düşünüyorum." diyen Başbakanlık İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Peter Altmaier, amaçlarının mültecilerin büyükşehirlere akın etmesini önlemek olduğunu söyledi.
Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU), Aralık ayında gerçekleştirdiği kurultayda mültecilerin büyükşehirlere yerleşmesine dikkat çekilerek, "Büyükşehirlere göç hareketlerini engelleyip Almanya geneline eşit dağılımı sağlamamalıyız." kararını kabul etmişti.
GABRİEL: MÜLTECİ SORUNU GETTO SORUNU OLMASIN
Hem iltica başvurusu yapanların hem de sığınma talebi kabul edilenlerin büyükşehirlere yerleşmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, bunun engellenmemesi durumunda mülteci sorununun getto problemine dönüşeceği uyarısında bulundu. Gabriel, "Bu durumda ciddi bir getto sorunuyla karşılaşırız." dedi.
Başbakan Angela Merkel de mültecilerin bölgeler arası eşit dağılımı için ikametgâh mecburiyetinin incelenmesi gerektiğini söyledi. Mevcut uygulamaya göre mülteci statüsü olmayan ilticacılara ikametgâhlarını terk etmeme zorunluluğu bulunuyor.
Öte yandan Yeşiller Partisi, sığınma başvurusu kabul edilen mültecilere ikametgâh zorunluluğu getirilmesinin yasalara aykırı olacağını açıkladı. Yeşiller İçişleri Sorumlusu Volker Beck, belli yerde oturma mecburiyetinin uluslararası ve Avrupa hukukuna uygun olmadığına dikkati çekti.
OTURUM YASASININ SERTLEŞMESİ GÜNDEMDE
Köln'de yaşananlar sonrası suça karışan göçmenleri kolayca sınırdışı etmeyi amaçlayan federal hükümet, oturum yasasında değişikliği tartışıyor. Suça karışan kişinin iltica başvuru süreci devam ediyor olsa da sınırdışı edilebilecek. Başbakan Yardımcısı Gabriel, sınırdışında suçun önemli olacağına dikkati çekerek, "Basit bir hırsızlık olayına karışan da ülkesine geri gönderilemez." dedi. Hükümet ortağı CDU ise bir suçtan dolayı hapis cezası alan göçmenlerin, cezasının ertelenmesi halinde bile sınırdışı edilmesini talep ediyor. CİHAN