Otomotiv devi, bin 200 eleman daha alacak

Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’nda 2018 sonuna dek 113 milyon Euro tutarında yatırım yapmayı planlıyor.

Otomotiv devi, bin 200 eleman daha alacak

2015’te Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 19 bin 688 adet kamyon ve çekici imal ederek kendi rekorunu kıran Mercedes-Benz Türk, artan üretimi büyük oranda ihracata yönlendirmeyi amaçlıyor. 

Fabrikada yeni yatırım ile ilgili bir temel atma töreni yapıldı. Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı. Fikri Işık, törende Türkiye’nin Avrupa’da otobüs ve hafif ticari üretiminde birinci, kamyon üretiminde ikinci sırada yer aldığını belirtti. Bu yatırım ile üretim gücünün perçinlenmesi temennisini dile getiren Işık, Türkiye’nin otomotiv sektöründe ve kamyon üretiminde önemli bir yeri olduğuna işaret etti. Işık, şöyle devam etti: 

“Biz ülke olarak üretimin yanında Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için de bir çekim alanı olmaktan yanayız. Biz, Mercedes-Benz’in de Ar-Ge faaliyetlerine çok büyük önem verdiğini, firmanın dünyada yaptığı senelik Ar-Ge harcamasının 6 milyar dolar civarında olduğunu biliyoruz. Mercedes-Benz’in üretimi artıran yeni yatırımlarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Dün çok önemli eylemler içeren Ar-Ge Reform Paketi’mizi TBMM Genel Kurulu’nda ele almaya başladık. Mercedes-Benz, 2009’da Türkiye’de en erken Ar-Ge merkezi devreye alan firmalarımızdan birisidir. Şu anda Ar-Ge merkezinde 274 Ar-Ge elemanı görev yapmaktadır. Şunu açık ve net bir şekilde ifade etmeliyim. Bu ülkede yatırım, üretim ve ihracat yapan sanayicilerimizin hep yanında olduk, bundan sonra da yanlarında olacağız. Bu vesileyle bin 200 elemanın daha istihdam edileceği 113 milyon Euro tutarlı bu yatırımı yapan Mercedes Benz’e huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. Kendilerini ülkemizde bir yabancı yatırımcı gibi görmediğimizi, artık buralı, Aksaraylı bir yatırımcı olarak gördüğümüzü de vurgulamalıyım.”

Mercedes-Benz Türk Finansman ve Controlling Direktörü Stefan Baasner ise şunları kaydetti:

“113 milyon Euro tutarlı yeni yatırım programı, Aksaray Fabrikası için yeni bir sayfa anlamına geliyor. Aksaray Kamyon Fabrikası teknik donanımı, birikimi, tecrübeli yöneticileri ve elemanları ile daha önemlisini yapmaya açık. Bu yatırımla ihracatımıza ciddi bir ivme katmaktan yanayız. Senelerdir Türkiye’de kamyon üretiminin içinde bulunuyor, 6 ton ve yukarısı kamyon satışında 14 senedir ilk sıradayız. 2015’te yine kendi rekorumuzu kırarak 19 bin 60 adet kamyon sattık. Mercedes-Benz Türk olarak biz Türkiye’ye güveniyoruz. Bunun için yeni bir adım atıyoruz.” 


Baasner, “2011 – 2015 dönemi yatırımımız yeni tamamlanmışken, 2016 – 2018 dönemini içerecek yatırım programımızı açıklamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yeni yatırımın da sonunda Mercedes-Benz Türk olarak Aksaray iline yapmış olduğumuz toplam yatırım miktarı 470 milyon Euro’yu bulacak.” dedi.

Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann da şu açıklamalarda bulundu:

“Aksaray Kamyon Fabrikası rekorlara devam ediyor. 113 milyon Euro tutarlı bu yeni yatırımla fabrikamızda yeni alanlar yapıp ve üretime dâhil edeceğimiz yeni makine ve ekipmanlar sayesinde üretimimizi ikiye katlayacağız. 2018’de daha çok elemanla 3 vardiya görev yapmayı, üretimi arttırmayı hedefliyoruz. Bu fabrika 2015’te 19 bin 688 adet kamyon üreterek kendi rekorunu yeniden kırmayı başardı. Kaliteli taşıtlarımızın dünyanın pek çok yerinde daha yoğun olarak görülmesini planlıyoruz. Bunun için üretimimizi her daim yeni teknikler ile güçlendiriyor, süreçlerimizi optimize etmeye devam ediyoruz.”


Orta Anadolu’nun en büyük yatırımlarından biri olan Aksaray Kamyon Fabrikası, 1986’da 290 eleman ile üretime başladı. Şu an toplamda bin 800 eleman istihdam ediliyor, bu rakamın 3 senede 3 bini bulacağı tahmin ediliyor. Yeni elemanların yüzde 75’inin mavi yakalı, geri kalan kısmının ise beyaz yakalılar olacağı öngörülüyor.

Rakamlar ile Aksaray Fabrikası:

• 1986’da 3 bin 600 adetlik üretim ile faaliyete başlayan fabrikada 2015’te 19 bin 688 adetlik rekor üretime varıldı.
• Fabrikada toplam 223 bin 505 adet kamyon ve çekici üretildi.
• 2001’de dış satışa başlayan fabrika, toplamda 32 bin 500 kamyon ihraç etti.

CİHAN
<< Önceki Haber Otomotiv devi, bin 200 eleman daha alacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER