Moody's'in bu uyarısı, dünyanın en büyük otomotiv üreticisi
Toyota'nın 11
Mart'taki çifte felaketin tedarik zincirinde ve parça sıkıntısına yol açmasından sonra
Japonya'da
üretimine yeniden başlama çabası içindeyken geldi. Toyota, Japonya'daki 18 fabrikasının tamamında üretimini 14-26 Mart arasında durdurduktan sonra şu anda sadece iki fabrikada sınırlı kapasiteyle üretim yapıyor.
Moody's'den yapılan açıklamada, Toyota'nın finansal ve
işletme performansının,
araç parçası tedarikinde önemli sıkıntıya yol açan ve Toyota ile diğer otomotiv üreticilerin üretimi durdurmaya zorlayan
ikiz felaket sonucu kötüleşeceğine dikkat çekildi.
Toyota'nın fabrikalarının önemli oranda
hasar görmemesine rağmen, felaket yüzünden 500 tür parçanın nakliyesinde sıkıntılar ortaya çıktığı, şirketin normal üretime dönmesinin ayları alacağı belirtilen açıklamada, ''Muhtemel
kredi indirimi için gözden geçirme Toyota'nın Japonya'daki üretimini toparlaması yeterliliğine odaklanacak. Moody's, ayrıca felaketin olumsuz etkilerine rağmen şirketin karlılığını nasıl hızlıca düzeltebileceğini düşünecek'' denildi.
Toyota'nın, muhtemelen felaketin Japonya ekonomisi üzerindeki etkisinden de zarar göreceğine işaret eden Moody's, şirketin Japonya piyasasına bağımlılığının halen yüzde 27 gibi yüksek seviyede olduğunu vurguladı.
Moody's'in Toyota'nın uzun vadeli
kredi notu şu anda üçüncü en yüksek yatırım seviyesi olan ''Aa2''de bulunuyor.
Bu arada şirketin, başkent Tokyo'nun batısındaki Kanagawa fabrikasında gelecek hafta sınırlı üretime başlayacağı bildirildi. Kanagawa fabrikasında
Corolla Axio ve minivan Raum modelleri üretiliyor.
Toyota sözcüsü Shiori Hashimoto, şirketin Japonya'da tam üretime ne zaman başlayacağının belli olmadığını, felaket yüzünden 14 Mart ve 8
Nisan arasındaki üretim kaybının 260 bin aracı bulacağını söyledi. Hashimoto, Moody's'in kredi notu uyarısıyla ilgili ise açıklama yapmaktan kaçındı.
Japonya'nın önde gelen ekonomi gazetesi Nikkei, Toyota'nın, gelecek hafta Japonya'daki fabrikalarının çoğunda üretime başlayacağını, Asahi gazetesi de şirketin kalan fabrikalarını ise sınırlı kapasiteyle açacağını yazdı.
Toyota sözcüsü Hashimoto ise haberleri yalanladı.
Tokai-Tokyo Securities şirketinden piyasa uzmanı Mamoru Kato, Toyota'nın iki fabrikadaki üretiminin normal kapasitesinin sadece yüzde 3-4'ünü oluşturduğunu söyledi. Bu iki fabrikada 2
8 Mart'tan itibaren Prius ve Lexus modelleri üretiliyor.
İç üretimdeki önemli düşüşün Toyota'nın gelirini etkileyeceğinin çok açık olduğunu söyleyen Kato, ''Parça sıkıntısı krizinin ne kadar süreceğini bilmiyoruz'' dedi.
Geçen yıl Japonya'da 3,28 milyon adet araç üreten Toyota'nın hisseleri, deprem ve tsunami felaketinin meydana geldiği 11 Mart'tan bu yana yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.
Piyasa uzmanları, Toyota'nın karının 31 Mart'ta sona eren mali yılda 1,2 milyar dolar, bu mali yılda ise 2,35 milyar dolar azalacağını tahmin ediyorlar.
Japonya'da deprem ve tsunamiden sonra mart ayında araç satışları yaklaşık yüzde 40 geriledi.