Bursa'da ki otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerle bağlı bulundukları sendika arasındaki zam tartışmaları giderek büyüyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde dün gündüz yaşanan tartışmaların ardından Renault'ta dün gece 23.00 vardiyasında çalışacak işçiler yaşananları protesto için uzun süre fabrikaya girmeyin kapı önünde eylem yaptı. Benzer bir protesto ise sabah vardiyasında Tofaş Fabrikası'nda yaşandı. Her iki fabrikada da eylem sebebiyle üretimde aksamalar oldu.
Renault Fabrikası'nda çalışan işçiler dün akşam 23.00 vardiyası için fabrikaya gittiklerinde gündüz yaşanan olaylar sebebiyle 14 arkadaşlarının işten çıkarıldığını öğrendi. Olayları başlattıkları iddiasıyla işten çıkarılan 14 kişinin kartlarının giriş kapısında okumaması üzerine işçiler eyleme başladı, fabrikaya girmedi. Vardiyası biten işçiler de içeriden çıkmadı.
İşçiler Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını iddia etti. Yaşananları alkışlarla protesto eden işçiler kendi sözleşmelerinin 2017'ye kadar aynı şatlarda devam ettiğini ifade ederken, "Direne direne kazanacağız", "İşçiye uzanan eller kırılsın" şeklide slogan attı.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde işten çıkarılmaların iptal edilmesi ve ücret konusunda 15 günlük süre istenmesi sonrasında işçiler içeri girerek çalıştı.
TOFAŞ'TA DA SABAH EYLEM YAPTILAR
Bu arada gece vardiyasında Renault'ta yaşanan işçi eyleminin bir benzeri de sabah vardiyasında Tofaş'ta gerçekleşti. Tofaş Fabrikası'nda gece vardiyasındaki işçiler zamanında dışarı çıkmadığı için sabah işe gelenler içeri giremedi. Bu sebeple üretim çok kısa süreli durdu. Tofaş'taki işçiler de bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası'nın yeterli zammı alamadığını öne sürerek istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor.
Türk Metal Sendikası ile üyeleri arasındaki huzursuzluk sendikanın fabrikalardan yeterli zam alamamasına dayanıyor. Çeşitli fabrikalarda çalışan yaklaşık 160 bin işçi sendikanın haklarını korumadığını, işverenden yana davrandığını savunuyor. Sendikanın işverenlerle son yaptığı sözleşmede yüzde 10'un biraz üzerinde zam almasına rağmen sözleşme süresini 3 yıla çıkarması tepkinin bir diğer sebebi. Bardağı taşıran son damla ise Türk Metal Sendikası'nın bir otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam alması olmuş. Bu sebeplerle işçiler Türk Metal Sendikası'ndan istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor. Ancak işçilerin bu sendikadan istifa etmeleri durumunda 2 yıl başka sendikaya üye olamayacak, toplu sözleşme görüşmelerinde de tüm haklarını kaybedecek.
CİHAN