Osmanlı'nın 'sadaka taşı', 'hayır dolabı' oldu; herkes ihtiyacı kadar alıyor


Bursalı taksiciler, Osmanlı Devleti'nde muhtaçların yararlanması için oluşturulan 'sadaka taşı' projesinin benzerini 'hayır dolabı' adı altında hizmete soktu. İhtiyaç sahipleri, taksi durağının bahçesindeki dolaba konulan gıda maddelerinden ihtiyacı kadarını alıyor. Mahalle sakinlerinin de destek vermesiyle dolap hiç boş kalmıyor.

Altıparmak Flas Taksi Başkanı Niyazi Çakal, bir arkadaşlarının önerisi ile Ramazan ayından önce böyle bir çalışma başlattıklarını ve Ramazan boyunca çok hayırlara vesile olunduğunu söyledi. Kendilerinin yanı sıra mahalle sakinleri hatta fabrika çalışanı bir kişinin dolabı doldurduğunu belirten Çakal, 'hayır dolabı'nı şöyle anlattı: "İhtiyaç sahipleri geliyor ama mahalle insanı çok utangaç insanlar, 'bir paket makarna verebilir misiniz, evde yiyecek ekmeğim yok' diyenler oluyor. Biz ona veriyoruz. Hiç kimseyi boş çevirmedik. Ama mesela alkollü gelip, 'versene bana buradan' diyenler oluyor. Bir paket yağ veriyoruz, makarna, pirinç, bulgur, ne varsa veriyoruz ama 'bunlar az hepsini ver' diyor. Bunları geri göndermekte zorlanıyoruz. Sonuçta hayır için yapılmış bir dolap. Ama mutlaka ihtiyaç sahiplerine veriyoruz."

DOLABIN BOŞALDIĞINI GÖREN KOMŞULAR EVİNDEN GIDA GETİRİYOR

Mahalle sakinlerinden çok mağdur insanları bu vesile ile tanıdıklarını söyleyen Çakal, "İhtiyacı kadar alan mahalle sakinlerimiz var. Mesela geliyor ihtiyacı kadar alıyor, biraz mahcup, 'biraz daha verelim' diyoruz, 'yok bu bana yeter' diyor. Bir paket çay almak istiyorum' diyor, 'şeker verelim' diyoruz, 'yok şekerim var' cevabını veriyor. Yani böyle insanlarımız çok var. Ama kötü niyetli insanlar da var. Aynı Osmanlı'daki sadaka taşı gibi çalışıyor burası. Biz insanlarımıza faydalı olursak ne mutlu bize." diye konuştu. Çevredeki apartmanlardan dolabın boşaldığını gören insanların hemen evinden gıda getirdiğini belirten Çakal, dolabın hiç boş kalmadığını kaydetti.

Taksi durağının karşısında esnaflık yapan 71 yaşındaki Mesut İylik ile eşi Suzan İyilik, muhtaçlara bu şekilde yardım edilmesinin önemine dikkat çekti. Suzan İyilik, bunun yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Kendilerinin de zaman zaman dolaba bir şeyler koyduklarını belirten İylik, "İlk defa yapıldı böyle bir şey, çok da hoşuma gitti." dedi.

12 yaşındaki Sude Nur, "Bence her mahallede 'hayır dolabı' olmalı. Herkes kullanmadıkları malzemeleri hayır dolabına koyabilir. İhtiyaç sahibi olanlar kullansın. Mahallelerde ihtiyaç sahibi insanlar var. Arkadaşımız olabiliyor bazen, bazen komşumuz olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Mahalle sakinlerinden Abdurrahim Bahşi de çok güzel bir uygulamaya imza atıldığını vurgulayarak, kendilerinin de ellerinden geldiğince katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Osmanlı'nın 'sadaka taşı', 'hayır dolabı' oldu; herkes... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER