Oryantiringte madalya avı sürüyor


Türkiye Oryantiring Milli Takımı, Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Şampiyonası'nda sporcuların mücadelesi sürüyor. Oryantiringçiler, ilk günde 1 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı.

Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Oryantiring Birliği (SEEOC) tarafından Bansko'da organize edilen 5. Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Oryantiring Şampiyonası'nda ay yıldızlı formalarla mücadele eden oryantiringçiler, ilk günde 1 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı.

İlk gün sonuçlarına göre;
W18 (Yıldız Kızlar) kategorisinde Elif Gökçe Avcı 1. olarak altın madalya aldı.
W16 (Küçük Kızlar) kategorisinde Zeynep Ocak 2. olarak gümüş madalya aldı.
M16 (Küçük Erkekler) kategorisinde Talha Günday 2. olarak gümüş madalya aldı.
M20 (Genç Erkekler) kategorisinde Orhan Kutlu 2. olarak gümüş madalya aldı.
M18 (Yıldız Erkekler) kategorisinde İbrahim Dilek 3. olarak bronz madalya aldı.

Bulgaristan'ın Bansko kentinde devam eden şampiyonada uzun mesafe yarışı da yapıldı. Türk sporculardan yıldız kızlar kategorisinde Elif Gökçe Avcı ile genç erkekler kategorisinde Orhan Kutlu 2. olarak gümüş madalya, küçük erkekler kategorisinde Samet Köşşek 3. olarak bronz madalya kazandılar.

Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Oryantiring Birliği'ne üye ülkeler Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, Makedonya, Moldova, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya yer alıyor.

200 sporcunun mücadele verdiği şampiyona bugün orta mesafe yarışlarıyla devam edecek.

ORYANTİRİNG NEDİR?

Oryantiring (yönbulma), harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Oryantiring'te ilk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç'teki O-ringen faaliyeti her yıl onbinlerce sporcuyu bir araya getirmektedir.

TÜRKİYE'DE ORYANTİRİNG

Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur.

Türkiye'deki en önemli oryantiring faaliyeti, uluslararası katılıma sahne olan İstanbul 5 Gün yarışmalarıdır.

ORYANTİRİNG KURALLARI

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır.

İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.
CİHAN
<< Önceki Haber Oryantiringte madalya avı sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER