Abur cubur gıdaların, insan vücudunun zayıf ve ince olmasını temin eden bakterileri öldürdüğü belirtiliyor. Obeziteyi neden olan 'abur cubur' yemeden yapılan diyete, orucu dahil ederek gıdayı sınırlamak ise faydalı bakterileri arttırıyor.
Londra King Koleji Genetik Epidemioloji Profesörü Tim Spector'un yeni yayınlanan kitabına göre insanların vücudunda yaşayan mikroplar, insan bedeninde yaşayan hücrelerin yüzde 90'ını teşkil ediyor. Bu dengenin bozulması ise ciddi bir şişmanlık sorununa neden oluyor.
"Diyet miti; Yediklerimizin ardındaki gerçek bilim" isimli kitapta yazar, bakteriler ile yenilen gıdalar ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi ve obeziteyi ele alıyor.
Prof Spector'un araştırmasına göre gazlı içeceklerdeki tatlandırıcılar da insan metabolizmasını etkileyerek kilo alınmasına neden oluyor. Sınırlı gıda almaya dayalı olarak, haftanın iki günü oruç diyeti ise insan bedenindeki faydalı bakterileri arttırıyor ve metabolizmayı güçlendiriyor. Prof. Spector'un yaptığı genetik araştırmalar, insanların 3'te birinde doğal olarak bulunan bakterilerin, şişmanlamaya engel olduğunu ortaya koydu. Prof. Spector bazı insanların yemeklerde salata, brokoli ve sarımsak gibi gıdaları tercih etmelerinde de yine bu genetik yapılarından kaynaklanan bakterilerin etkin olduğunu belirtiyor.
Prof Spector, son 3 yıldan bu yana İngiltere'deki en geniş çaplı mikrobial çalışmanın liderliğini yapıyor. Prof Spector bu kapsamda İngiltere'de yaşayan 5 bin ikiz kişinin bağırsaklarındaki bakterileri genetik açıdan inceliyor. CİHAN