Bol yağışın başka bir riski de taşıdığına dikkat çeken
Kurtulmuşlu, "Aynı zamanda ince yanıcı madde dediğimiz, ot ve çalı türü bir yıllık veya iki yıllık bitkilerde çoğalma meydana geldi." dedi.
Orman ve Su İşleri Başkanlığı Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu,
Akdeniz iklim kuşağında bulunan Türkiye'de coğrafi konumu itibariyle yaz aylarında orman
yangınlarının tarih boyunca görüle geldiğini belirtti. Haziran ayından
Ekim ayı sonuna kadar ortalama 8 aylık dönem içinde Türkiye'de ciddi manada
orman yangınları olduğunu kaydeden Kurtulmuşlu, her sene yaklaşık 2 bin tane
orman yangını çıktığına dikkat çekti. Kurtulmuşlu, bu rakamın bazen 3 bine kadar çıkabildiğine de dikkat çekti.
Orman yangınlarında 2011'in kendi içine değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuşlu şöyle devam etti: "Türkiye'de bu sene ilkbahar yağışları yaza doğru kaydı. Bol yağış aldık.
Yağışlar Haziran ayının ortalarına kadar yağdı. Bu bizim için bir yönüyle faydalı oldu. Çünkü yangın sayısı azaldı. Bu sene geçen seneye göre yüzde 20 civarında daha az yangın çıktı. Ama bu aynı zamanda başka bir riski de taşıyor. Bol yağış, bol otlanma demektir. Ne kadar yağış bol olursa, tarlalarda, ormanlarda, yol kenarlarında o kadar çok bol otlanma oldu. Dolayısı ile bu otlar şimdilerde giderek daha kuruyor."
Yangının üç ayağı olduğunu kaydeden Kurtulmuşlu, bunları yanıcı madde (otlar, çalılar, ağaçlar) sıcaklık ve havanın oksijeni veya
rüzgar olarak sıraladı. Bu sene yanıcı maddenin çoğaldığını kaydeden Kurtulmuşlu, "Yağışın çok olması demek aynı zamanda ince yanıcı madde dediğimiz, ot ve çalı türü bir yıllık veya iki yıllık bitkilerde çoğalma meydana geldi. Bu da ilerleyen günlerde,
Ağustos ayında şu anda yangın zirveye doğru, sayı bakımından arttı. Her gün ortalama 15-20 tane yangın oluyor. Son bir hafta içerisinde yaklaşık 120-130 tane yangında, 200 hektardan fazla alan yandı. Ama bu normal yangın seyrinde, büyük bir şey değil." diye konuştu.
Geçmişte, büyük bir yangında, bir günde binlerce hektar ormanın yandığı olayların yaşandığını dile getiren Kurtulmuş, "Bu sene tedbirlerimiz iyi gidiyor. Şu anda orman yangınları ile mücadelede 48 tane hava aracımız 24 saat görevde. Bin 700 değişik boyutta itfaiye araçı var. Ayrıca, biz orman yangınlarını 780 kuleden devamlı gözetliyoruz. 800 civarında da ilk müdahale ekibi bulunuyor." dedi.
ORMANLARI HASSAS KAMERALARLA TAKİP EDİYORUZ
Bunların yanında son iki senedir
kameralı takip sistemi kurduklarını hatırlatan Kurtulmuşlu, "Şu anda 112 tane kamera ormanların hassas noktalarında. Önümüzdeki yıllarda bunları daha da yaygın hale getirmek istiyoruz. Ormanları hassas kameralarla gözetliyoruz. Bunlar uydu üzerinden görüntüleri anında yangın harekat merkezine aktarıyor." şeklide konuştu.
Kurtulmuşlu, kamera kurulan yerlerin
Marmaris,
Fethiye,
Antalya,
Alanya,
İzmir, Edremit gibi yoğun orman ve yanmaya riskli sahalar olduğunu aktardı.
2011'DE BUGÜNE KADAR 868 ORMAN YANGINI ÇIKTI
2011 yılında bugüne kadar çıkan orman yangını sayısının 868 olduğuna dikkat çeken Kurtulmuşlu değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Geçen sene ise yaklaşık bin 100 civarında yangında bin 800 hektar alan yanmıştı. Bu sene de bin 200 hektar civarında. Ama yangın
sezonu biraz sonbahara doğru kaydığı için şu anda çok iyi durumdayız da diyemiyorum. Görevimizi yapıyoruz, şu anda başarılıyız. Bu konjonktür böyle giderse bu sene orman yangınları bakımından ideal bir sezon ve yıl geçireceğimize inanıyorum."
Bol yağış sonucu artan otlanma dolayısıyla yanıcı madde konusundaki riski hatırlatan Kurtulmuşlu, bununla birlikte hava koşullarının da çok etkili olduğunu vurguladı. Kurtulmuşlu şöyle devam etti: "Ama sadece yanıcı madde değil. Bundan sonra hava şartları, sıcaklıklar nasıl gidecek? Poyraz dediğimiz sıcak rüzgarların esme süresi ne kadar olacak?
Sonbahar yağışları ne zaman başlayacak? Bunlarla ya bu sene daha az risk taşıyacak bir yıl olacak ya da tersine daha riskli bir yıl da olabilir.
İklimle sıcaklıkla alakalı. Tabi bir de insanların dikkati ile alakalı."
Kurtulmuşlu, orman yangınlarının yüzde 90'ının da insanlar tarafından çıkartıldığını hatırlattı.
CİHAN