Geçici işçiler, sabah erkenden ormana gidiyor, burada içtima alınıyor ve daha sonra herkes dağılıyor, evine gidiyor.
İŞÇİ MAAŞLARI PAYLAŞILIYOR
Anadolu’daki bazı belediyeler ise bu durumu fırsata çevirerek geçici işçiler üzerinden yeni bir rant kapısı oluşturdu. Rant çarkı şu şekilde işliyor: Belediyeler, temizlik ihalelerini verdikleri taşeron firma ile sözlü bir anlaşma yapıyor. Temizlik ihalesi için alınacak işçiler, Orman Bakanlığı’nın fidan diktirmek için aldığı işçiler arasından seçiliyor. Bu işçilerin maaşı hâlihazırda Orman Bakanlığı tarafından ödeniyor. Belediyeler de işçilere ödeyecekleri maaşları taşeron firma ile aralarında paylaşıyor.
İŞE GİTMEDİ, MAAŞI YATTI
Z.K., fidan dikimi için Şanlıurfa’da işe alınan 4000 yakın kişiden biri. Yaklaşık iki aydır çalışıyor ancak bugüne kadar bir gün bile işe gidip mesai yapmamış. Buna rağmen iki aylık asgari ücretini almış. Z.K., şunları söylüyor: “Bizim gruptakiler hiç işe gitmedi. Diğer gruptaki bazı arkadaşlar göstermelik olsa da budama yaptı. Zaten şu an fidan dikim mevsimi değil. Tam fidan dikim mevsimi gelecek ama biz bu kez işten çıkartılacağız.”
Rant zinciri görmezden geliniyor
Doğu’daki bir ilde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda görev yapan Ü.K. isimli bir yetkili, geçici işçiler üzerinden oluşan ranttan çok sayıda belediyenin nemalandığını dile getiriyor. Belediyelerin neredeyse tamamında hiçbir yetkili bu rant zincirine ses çıkaramıyor. Ü.K.’nin anlattıklarına göre, 81 ilin büyük bir kısmında, belediye başkanı ile taşeron firma yetkilisi büyük bir haksız kazanç elde ediyor. Meydan gazetesinin ulaştığı İŞKUR listesinde, doğudaki bir ilçede, fidan dikmek için işe alınan kişilerin belediyede temizlik işçisi olarak seçildikleri not düşülmüş. Belediye, her yıl aldığı taşeron firma işçilerini bu yıl işe almamış.