Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, son yıllarda insanların organik ürünlere olan ilgisinin arttığını belirterek, vatandaşları görüntüsü bozuk her ürünün organik olmadığı konusunda uyardı.
Yukarı Ayrancı ve Çayyolu Pazarları olmak üzere iki organik ürün pazarı olduğunu ve bunun dışında marketlerde de organik ürün satılabileceğini kaydeden İl Müdürü Temel, yazılı açıklamasında, tüketicilerin haklarının korunması ve organik ürüne olan güvenin sürdürülmesi için pazar ve marketlerin sürekli denetlendiğini söyledi.
Bir ürüne organik denebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarınca sertifikalandırılması gerektiğinin altını çizen Temel, "Bu sertifikasyon kuruluşları ürünün yetiştirilmesindeki tüm aşamalarda gerekli denetimleri yapıyor. Eğer üretici gerekli şartları sağlamışsa, ürünlerin organik olduğunu gösteren sertifika veriyor. Bu sertifikaya sahip ürünler organik ürünlerdir. Bunların dışında hiçbir ürün organik ürün diye satılamaz. Organik diye satılan bir ürünün sertifikası gösterilmediği takdirde işletmelere 10 bin TL idari para cezası uygulanır." dedi.
Temel, yumurtaları saman içine koyarak ya da görüntüsü bozuk ürünleri organik diye fahiş fiyatlarla satmaya çalışanlar olduğunu ifade ederek, vatandaşların buna itibar etmemesini ve böyle bir durumla karşılaştıklarında sertifika sormalarını, sertifika ibraz edilmediği takdirde de 174 Alo GIDA Hattı'na şikayet etmelerini istedi.
Başkent'teki organik tarım üretimi hakkında da bilgiler veren Temel, 35 bin dekar alanda organik tarım yapıldığını kaydetti. Elma, armut, kayısı, kiraz, üzüm gibi meyvelerin yanı sıra sebze ve hububatta da organik ürün üretildiğini belirten Temel, organik ürün üretiminin her geçen yıl arttığını ifade ederek, 2013 yılında 350 bin TL organik tarım desteği ödemesi yaparken, 2014 yılında bu rakamın 635 bin TL'ye çıktığını sözlerine ekledi. CİHAN