Organik bal üreticileri umduklarını bulamadı


Batman'ın Sason ilçesinde organik bal üreticileri mevsimin kurak geçmesi nedeniyle umdukları verimi elde edemedi.

İlçenin zengin bitki örtüsü nedeniyle organik bal üreten yaklaşık 300 üretici kurak geçen mevsim nedeniyle ciddi anlamda verim elde edemediklerini ifade ederek, piyasadaki sahte balların da işlerini olumsuz yönden etkilediğini dile getirdi.

Her yıl çevre illerin yanı sıra Karadeniz bölgesinden gelen balcılar, Sason'da organik bal elde ediyor. Doğal üretim alanları ile kaliteli bal elde edilen ilçede, birçok kişi tarafından rağbet görüyor. Florasındaki çeşitlilik ve temiz havanın balın doğal olmasını sağlıyor. Ürünlerin kalitesi için ek bir madde verilmeden organik ürün alınıyor. Zengin bitki örtüsü ve yaylaları ile değişik zamanlarda açan çiçeklere sahip florasına sahip ilçede bal rahatlıkla pazarlanıyor. Sason'daki bal üreticileri kendi patentlerini alarak ürünleri Türkiye'nin birçok yerine ihracat ediyor.

İlçede yılın her mevsimi hem günlük tüketmek hem de ilaç için sürekli olarak bal bulmak mümkün. Bal üreticileri, bu yıl umduklarını bulamadıklarını ifade ederek, televizyonlarda reklamı yapılan balların sahte olduğunu aktardı. Sahte ballar nedeniyle işlerinin olumsuz etkilendiğini dile getiren bal üreticileri, vatandaşlara o ballara karşı uyarılarda bulundu.

Sason ilçesinde 27 yıldır balcılık yapan Siphan Bozkurt, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, mevsimin kurak geçmesi nedeniyle iyi bir verim elde edemediklerini belirtti. Bozkurt, bu konu ile ilgili devletten destek beklediklerini kaydetti. Şu anda destek aldıklarını ancak bu desteğin yetersiz olduğunu dile getiren Bozkurt, kovan başı 10 lira destek aldıklarını anlattı. Bu yıl her kovandan 5 kilo bal elde ettiklerini anlatan Bozkurt, mevsimin kurak geçmesi nedeniyle bu sorun yaşadıklarını aktardı.

'SASON BALI KALİTELİ BİR BALDIR'

Sason balının bölgede birinci sırada yer alan bir bal olduğunun altını çizen Bozkurt, şöyle konuştu: "Sason'un dağları, yaylaları ve çiçekleri çok fazla bundan dolayı organik ürün elde ediliyor. Arı bin bir çiçekten bal topluyor. Keven ve kekik balı çok özel bir baldır. Sason balı çok farklı bir baldır. Hem günlük yemek için hem de ilaç için kullanılıyor. Çok fazla tercih ediliyor. Özellikle ilaç için kullanılıyor. Ve birçok kişiye şifa oluyor. Çevre illerimizden çok sayıda vatandaşlarımız buraya gelip bal üretimi yapıyor. İlçemizin meşhur bir iklime sahip olması üreticileri buraya çekiyor. Bizim istediğimiz devletin bu konu ile ilgili desteğini arttırmasıdır." İlçede 300'den fazla bal üreticisinin olduğunu belirten Bozkurt, bunların arasında bu işten anlayan balcının çok az olduğunu söyledi.

'TELEVİZYONDA REKLAMI YAPILAN BALDAN ZARAR GÖRMEYEN HİÇBİR ARICI YOKTUR'

Vatandaşlara sahte bal uyarısında bulunan Bozkurt, konuşmasını şöyle tamamladı:
"O reklamlardan önce çok güzel satışımız oluyordu. O baldan etkilenmeyen balcı yoktur. Bizim işimizi ciddi anlamda olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde bütün balcılar zarar gördü. O reklamdaki bal arının karnından geçmeyen bir baldır. Bir kilo balı 50 liraya vermiyoruz. Bizim balımızın değeri 120 liradır. 120 liradan başlıyor 160 liraya kadar çıkıyor. Bizim balımız katıksızdır. Reklamdaki adam 10 kilo balı 100 liraya gönderiyor. Buna biz ancak güleriz. Hepsi mısır şurubudur. O firmalar kapatılsın. Kim olduğu hiç önemli değil. Bence kapatılsın. Türkiye genelindeki bütün arıcılar zarar görüyor. O reklam yapanlar çok fazla abartıyorlar. Vatandaşlarımız o reklama kanmasın. 27 yıldır arıcılık yapıyorum bu bal ama böyle bir şey ilk defa karşıma çıktı. Bu balların içinde yüz 80 silikon var. Bu balı hiçbir vatandaşımız almasın. Biz bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Kendi çocuklarına yedirmesinler. Bu bal zararlıdır."Organik-bal-ureticileri-umduklarini-bulamadi-1972831.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Organik bal üreticileri umduklarını bulamadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER