Denizli Devlet Hastanesi'nde, 33 haftalık prematüre, omurilik ve etrafındaki zarları açıkta doğan bebek, 8 saat sonra ameliyat edildi. Ayrıca beyninde tümör tespit edilen 3 yaşındaki Nisa da başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşturuldu.
K.T. isimli anne adayı, 33 haftalık hamileyken erken doğum riski ve bebeği doğduktan sonra yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı sebebiyle Muğla'dan cankurtaranla Denizli'ye sevk edildi. Denizli Devlet Hastanesi Kadın Doğum Acil Servisi'ne götürülen anne adayı, hemen ameliyata alınarak bebeğini dünyaya getirdi. 2 bin 40 gr. ağırlığında doğan bebeğin ilk muayenesinde, omurilik kesesinin dışarıda olduğu tespit edildi. Doğduktan 8 saat sonra ameliyata alınan bebeğin omurilik kısmı kapatıldı ve yenidoğan yoğun bakım servisinde tedaviye alındı.
DOĞDUKTAN 8 SAAT SONRA AMELİYAT OLDU
Bebeğin ameliyatını yapan beyin cerrahi uzmanı Opr. Dr. Süleyman Coşkun, boynunda oluşan şişliğin 24 saat içinde kapatılması gerektiğini, aksi halde açıktaki omurilikten, mikroplar beyin omurilik sıvısıyla doğrudan temas sağlayacağından sıkıntılara yol açabileceğini, bu yüzden zamana karşı yarıştıklarını söyledi. Opr. Dr. Coşkun, "Tıp dilinde meningosel (omuriliğin etrafındaki koruyucu zarların omurgadaki bir açıktan dışarı çıkması) adı verilen rahatsızlık, anne karnında gelişim sırasında oluşan bir bozukluktan kaynaklanarak oluşan bir rahatsızlıktır. Bize gelen bebekte de doğduğunda boynunda bir şişlik vardı. Bu şişliğin ilk 24 saatte kapatılması gerekiyordu. Tedavi edilmezse açıkta olan omurilikten bütün mikroplar beyin omurilik sıvısı ile direkt temas sağlar, bu da menenjit dediğimiz beyin iltihaplanmasına neden olurdu. Bebek, ameliyat için anesteziye uygun hale getirildikten sonra ameliyata alındı. Ameliyatla boynundaki kesede, omuriliğin dışında olan kısmını temizledik, cildi kapattık. Çocuk, 2 bin 40 gr. olarak dünyaya gelmişti, anestezi alması riskliydi. Ameliyatı hızlıca bitirmek zorundaydık. Bu yüzden ameliyatı en kısa sürede yaparak bebeğimizi sağlığına kavuşturduk." dedi.
Öte yandan Coşkun, Nisa bebeği de 6-7 cm. ebadında olan beyin tümöründen kurtardıklarını, yürürken zorlanmayacağını belirtti: "3 yaşındaki Nisa bebek bize, yürümekte zorluk çekme şikayetiyle gelmişti. Yapılan tetkiklerde beynin arka çukurunda, beyin sapında yaklaşık 6-7 cm. ebadında, beyni karşı tarafa itmiş kitle lezyonu mevcuttu. Bu lezyonun, Nisa'nın vücut fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olduğunu gördük. Olası bir ölüm riskine karşı hastayı acil ameliyata aldık. Beyin cerrahi uzmanı Opr. Dr. Özgür Doğan ve anestezi ekibiyle birlikte başarılı geçen ameliyat sonunda Nisa bebeğimizi sağlığına kavuşturduk. İki ameliyatın da başarılı geçmesi ve çocuk hastalarımızın sağlığına kavuşması bizi son derece memnun etti." CİHAN