Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde 3 yıldır hizmet veren uyku laboratuvarı Uyku Derneği tarafından 'eğitim laboratuvarı' olarak akredite edildi.
Uyku Laboratuvarı sorumlusu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aygül Güzel, "İnsan ömrünün yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Uyku çeşitli uyaranlarla geri döndürülebilen çevreyi algılamaktan ve yanıt vermekten uzaklaşma davranışıdır. İnsan vücudunun dinlendiği yeniden restore olduğu bir süreçtir. Uyku kalitesi bozulduğunda gün içinde çeşitli problemler (konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, uyku hali gibi) yaşanır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku mutlaka gereklidir." dedi.
Uyku bozuklukları arasında uykuda solunum bozukluklarının en sık görülen hastalıklar grubu olduğunu belirten Güzel, şunları kaydetti: "Uyku ile ilişkili solunum bozukluklarında ise en sık görülen hastalık 'Obstrüktif Uyku Apne Sendromu'dur. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu'nda uykuda tekrarlayan tam ya da kısmi nefes azalmaları olmaktadır. Bu solunumsal olaylara bağlı sık uyanmalar gelişir ve uyku kalitesi azalır. Uykuda gelişen solunum olaylarının bir diğer sonucu ise kanda oksijen azalmasıdır. Kısa dönemde gündüz aşırı uykululuk, yorgunluk, dikkat eksikliği gelişirken uzun dönemde ise aritmi, felç, hipertansiyon, kalp krizi gibi sağlık problemleri bu hastalarda daha sık görülmektedir. Obstrüktif Uyku Apne Sendromu'nda en sık görülen yakınmalar horlama, gündüz uykululuğu ve tanıklı apnedir. Bu ana yakınmaların dışında yorgun kalkma, dinlenmeden uyanma, uykusuzluk, sabah baş ağrısı, gece öksürük gibi yakınmalar da olabilmektedir. Üç yıldır hizmet veren laboratuvarımızın Uyku Derneği tarafından 'Eğitim laboratuvarı' olarak akredite edilmesi bizleri gururlandırmıştır." diye konuştu.
CİHAN