Ölen deniz kaplumbağalarının kaslarında ilk kez plastik atık saptandı: İnsanlar da aynı etkiye açık

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Mayıs 6 2021
İspanya'daki bir araştırmada ilk kez Caretta Carettaların kaslarında plastik saptanmasıyla insanların neden olduğu kirlenmenin deniz yaşamını sadece fiziksel değil, aynı zamanda kimyasal düzeyde etkilediği teyit edildi. Bilim insanları, plastik atıkların insanlar üzerinde de aynı şekilde etki bırakıyor olabileceği uyarısını yaptı.


Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya deniz kaplumbağalarının plastik atıkların beslenmelerine karışmasıyla ölmelerinin hızlanması sürecinde yeni bir bulgu saptandı.

Bilim insanlarının ilk kez Caretta Caretta sınıfı iribaş deniz kaplumbağalarının kaslarında plastik bulmasıyla insanların neden olduğu kirlenmenin deniz yaşamını sadece fiziksel değil, aynı zamanda kimyasal düzeyde etkilediği teyit edildi.

İspanya sahillerinde  2014–2017 döneminde ölü bulunan 44 kaplumbağa üzerinde yapılan analizlerde, hepsinin kaslarında plastik katkı maddelerine rastlandı. Bunlar, kas gramı başına 6-100 nanogram arasında değişen konsantrasyonlara sahipti.

Bilim insanları, plastik atıkların insanlar üzerinde de aynı şekilde etki bırakıyor olabileceği uyarısını yaptı.

Balık ağlarına takılmaları ve plastik ve diğer atıkların beslenmelerine karışması, deniz hayvanları için öldürücü sonuçlara yol açıyor.

Caretta caretta deniz kaplumbağaları, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde 'soyu tükenmekte olanlar' bölümünde yer alıyor. 

Temel beslenmesi denizanası, sardalya ve kalamara dayanan kaplumbağalar, plastik poşet, şişe kapağı ve yüzen plastik parçalarını da ister istemez tüketiyor.

İspanya Ulusal Araştırma Konseyi'nden kimya uzmanı Ethel Ejarrat'ın liderliğindeki araştırmaya göre kaplumbağaların kaslarındaki plastik katkı maddelerinin varlığı çok net. 

Katalonya bölgesi açıklarındaki Balear Adaları'na vuran ölü kaplumbağalarda plastik oranının daha yüksek olduğunu söyleyen Ejarrat, "Cezayir kıyılarında yaşayan kaplumbağalarda Katalan kıyılarındaki kaplumbağalara göre daha fazla plastik atık bulunduğuna inanıyoruz" diyerek

Bu haberler de ilginizi çekebilir