Öldürülen gazete dağıtıcısının avukatı 301. maddeden yargılanıyor


Adana'da 14 Ekim 2014 günü uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen ve halen faili bulunamayan Azadiya Welat gazetesi dağıtıcısı Kadri Bağdu hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin konuşan Avukat Tugay Bek, 'emniyet birimlerini alenen aşağılama' suçundan yargılanıyor.
Kadir Bağdu soruşturmasına ilişkin basına Avukat Tugay Bek, "Failler hem polis, hem de yargı tarafından korunuyor. Savcılık ve emniyet ellerindeki imkanları kullanmıyor. Polisin failleri yakalama konusunda geri duruyor. Polisin Kobani eylemleri sırasında 'yaşasın IŞİD' sloganları attığı göz önünde bulundurulduğunda düşüncenin haksız olmadığını, polis çeteci zihniyet ile meseleyi değerlendiriyor. Polis çeteleri halkı sindirmenin bir aracı olarak görüyor. Çetecilerin karıştığı cinayetlerin gizlenme ve üstünü örtülmesi çabası içerisinde hareket ediliyor." şeklinde açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

Bu ifadeler dolayısı ile Bek hakkında Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde TCK'nın 301/2. maddesi kapsamında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İlk duruşma öncesinde Adana Adliyesi'nde Kadri Bağdu'nun eşi Şemsiye Bağdu ve STK'ların katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Şubesi yönetim kurulu üyesi Avukat Ali Akıncı, Bek'in yargılanmasını düşünce ve ifade özgürlüğüne vurulmuş darbe olarak nitelendirdi.

Meslektaşının 'müşteki vekili' sıfatı ile "emniyet mensuplarının gerekli özeni göstermediği, yanlı tavır aldıkları ve katilleri ortaya çıkarmak için çaba harcamadıkları" yönünde basına beyana bulunduğunu savunan Kınacı, eleştiri niteliğindeki bu sözlerin TCK 301. maddesi kapsamında değerlendirilmesine karşı çıktı. Açılan davanın düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğini vurgulayan Kınaca, "Kobani eylemleri sırasında Kadri Bağdu ile birlikte 50'yi aşkın kişi öldürüldü. Ne yazık ki halen bu cinayetlerin hiçbiri aydınlatılamamıştır. Bugün sokağa çıkma yasaklarıyla bölgede yaşanan çatışmalarda sivil yurttaşlar öldürülmeye devam etmektedir. Bu da meslektaşımızın bir yıl önceki kaygılarını haklı çıkarmıştır." diye konuştu.

Son dönemde TCK 301. madde ile ilgili açılan davalarda büyük artış yaşandığına dikkat çeken Ali Kınacı, barış isteğini deklare eden aydınlar, basın açıklaması yapan sendikacılar, hak talebinde bulunan işçiler, Facebook ve Twitter üzerinden yapılan paylaşımlar dahi bu kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.

Açıklamaya katılan Kadri Bağdu'nun eşi Şemsiye Bağdu'da Kürtçe yaptığı konuşmada, hayatı boyunca kocasının davasından vaz geçmeyeceğini vurguladı. Eşinin gündüz saatlerinde Adana sokaklarında altı kurşunla katledildiğini aktaran Bağdu, cinayetin bugüne kadar aydınlatılamamasına tepki gösterdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Öldürülen gazete dağıtıcısının avukatı 301. maddeden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER