Adana'da, haklarında kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılmasına karar verilen hükümlüler, dezavantajlı olarak nitelendirilen bölgelerde bulunan ilk ve ortaokullarda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği 'Oyun ve Fiziki Etkinlikler Dersi Öğretim Programı' çerçevesinde, öğrenciler oyun alanlarının saha çizimini yaptı.
Hükümlüler, okul bahçelerinde 'Sek sek', 'Yağ satarım, bal satarım', 'Köşe kapmaca' gibi oyun alanlarının saha çizimini yaptı. Çocuklara oyun alanı hazırlayan hükümlüler bu şekilde cezalarını çekerken, öğrenciler de ders dışı vakitlerde okul bahçesinde geleneksel oyunları oynamanın keyfini çıkarıyor.
Cezalarının son bir yılı 'Denetimli serbestlik' tedbirine çevrilen hükümlüler ile eski hükümlülerin topluma kazandırılması, kişisel becerileri kazanmaları, istihdam sağlanması ve haklarında kamuya yararlı bir işte çalışma cezası verilenlerin toplum hizmeti yapmalarına yönelik projeler yürüten Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, yeni bir çalışmaya imza attı.
"MENDİL KAPMACA, YAĞ SATARIM BAL SATARIM..."
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü uzmanları, dezavantajlı olarak nitelendirilen bölgelerdeki ilk ve ortaokulları tespit ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Okullar Hayat Olsun' projesi kapsamında, okul bahçelerinde yapılacak olan geleneksel oyun alanlarıyla ilgili program dahilinde, oyun alanları saha çizimleri hazırladı. Bu doğrultuda hakkında kamu yararına çalışma cezası verilen 7 hükümlü, şu ana kadar, özellikle göç edenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde belirlenen 5 okulun bahçesine sek sek, yağ satarım bal satarım, köşe kapmaca, tombik ve mendil kapmaca, yakan top, üç taş, hareket dizini, labirent gibi oyunların çizimini yaptı. Çocuklara oyun alanları hazırlayan hükümlüler; bu şekilde bir yandan cezalarını çekerken bir yandan da onları mutlu etmenin keyfini yaşadı. Bu sayede, oyun alanları saha çiziminin yapıldığı okullardan biri olan Yüreğir İlçesi Doğankent İlkokulu'ndaki öğrenciler de okul bahçesinde ders dışında, teneffüslerde ve boş zamanlarında geleneksel oyunları oynayarak eğlenceli vakit geçirme imkanı buldu.
OYUN TEMELLİ ÖĞRENME İÇİN
Okulların tadilatı, boyanması, çevre düzenlemesi gibi projeleri de sürdüren Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün oyun saha çizimi çalışmasıyla öğrencilerin okuldan en verimli şekilde yararlanmalarına, okulun fiziki ortamının onların yaş ve psikolojik özelliklerine uygun hale getirilmesine ve özellikle 1-4 sınıflarında bulunanların oyun oynamalarına imkan sağlayarak oyun temelli öğrenme becerilerinin geliştirmesine destek verdiği belirtildi. Okullardan gelecek talep doğrultusunda Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile irtibata geçilerek, yükümlülerin topluma kazandırılmaları sürecini hızlandırmak amacıyla oyun saha çizimi çalışmalarına devam edebileceği bildirildi.
CİHAN