Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk “İddialar doğruysa hem çirkin hem de ahlak dışı. Bu kadar kirli bir iş olmaz” dedi.
Bugün'den Ömer Önder'in haberine göre, altyapı ve yol haritası hazırlanmadan dershaneler hakkında siyasi gerekçelerle verilen kapatma kararı kaosa yol açtı.
Öğrencilerin, Anadolu lisesinden dershane eğitimi veren temel liselere yönelmesi üzerine devlet okullarının dershanelerle anlaşarak kurs vermeye başladığını BUGÜN Gazetesi dün manşetten duyurmuştu. Uygulama eğitim camiasının tepkisini çekti.
MERDİVEN ALTINA İNER
Aktif Eğitim Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe: Dershaneler konusunda ihtiyacı ortadan kaldırmadan kaynaklar kurutuluyor. Ortada bir ihtiyaç varsa bu ihtiyacı karşılayacak adımlar legal ve illegal yollardan atılmaya başlandı. Dershaneler kapanınca özel ders verenler artacak, dershaneler merdiven altına inecek. Ancak biz, okulların dershaneciliğe bu kadar hızlı soyunacağını düşünmüyorduk.
MÜDÜRLERİN?BAŞI?DERDE?GİRER
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Dershaneler kapanıyor. Müdürler bunu neye göre yapıyorlar? Okul müdürlerinin bu yetkisi yok. Gayri ahlaki bir yöntem. Böyle bir anlaşma yapma yetkisi yoktur.
Bu müdürlerinin başları belaya girer. Bu iddialar doğruysa hem çirkin hem de ahlak dışıdır. Bu kadar kirli bir iş olmaz. Bu kadar akılsızca davranan bir kişi okul müdürü olmayı hak etmiyor demektir. Derhal görevlerine son verilmedir. Bu insanların bilgisi gelirse idari ve yargı olarak gereken başvuruları yaparız.
YENİ OKUL TİPİ
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Dershanelerin kapatılması iddiasının siyasi bir operasyon olduğu biliniyor.
Yaşanan uygulamalarla da bu açıkça görülüyor. Dershane ihtiyacı var ama kapatmak istiyorlar. Ama bunun ardından tüm devlet okulları dershane olacak. Yeni bir okul tipi yaratıldı. MEB, hep olduğu gibi hesapsız kitapsız işler yapıyor. Her gün yeni karmaşa yaşanıyor. ‘Dershaneler yük oluyor’ diyenler velilerin sırtına her gün ayrı bir yük bindiriyor.
VERDİKLERİ SÖZLERİ?TUTMADILAR
- Dershanelerin kapısına 1 Eylül 2015'te kilit vurulacak. 4 bin dershaneden sadece 600'üne özel okula dönüşüm izni verildi.
- MEB daha önce dershanelerde çalışan 55 bin öğretmenin devlete atanacağını vadetti. Ancak bakanlık daha sonra atamaların 3 bini geçmeyeceği açıkladı. Dershanelerde çalışan binlerce öğretmen ile 20 bin çalışan işsiz kalacak.
- 2 bin ile 3 bin 500 TL arasında değişen dershane ücretleri temel liselerde 6 bin ile 15 bin liraya yükseldi. Halk eğitim merkezlerinde ücretsiz kurslar hiç hayata geçirilmedi.