Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, okulların sorumluluğunu
Çocuk Şube Müdürlüğü'ne devretti.
Çocuklarda ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların önlenmesi için bu yıl tedbirlerin artırılıyor. Emniyet, okulların giriş ve çıkış saatlerinde resmi veya
sivil ekipler görevlendirecek. Servis
araçları titizlikle denetlenirken, öğrencilerin
yasa dışı yollara düşmemeleri için uzman ekipler okul çevresinde sürekli görev alacak.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ise okulların güvenliğini bu yıl Çocuk Şube Müdürlüğü'ne devretti.
Okullarda meydana gelebilecek olaylarla ilgili yasal işlemlere de artık
emniyetin çocuk şubesi bakacak. Olaylarla Diyarbakır'daki tüm okulların giriş ve çıkışları ekipler tarafından
kontrol edilecek.
Okul idarecileriyle de bir toplantı düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, okul önlerinin yanı sıra kafe ve internet kafeler gibi yerlerin de denetlenmesini kararlaştırdı.
'Okul
Polisi' uygulamasının büyük başarı yakaladığı Diyarbakır'da, projeye bu yıl da devam edilecek. 70'in üzerindeki okulda yine polis ekipleri görev yapacak.
Diyarbakır Emniyet Müdürü
Zeki Çatalkaya, 2007-2008 eğitim
öğretim döneminde de okullardaki tedbirlerin devam edeceğini söyledi. Bu yıl sorumluluğu Çocuk Şube Müdürlüğü'ne verdiklerini anlatan Çatalkaya, amaçlarının yetkileri tek elde toplayıp işi kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.
Polis, okul yöneticileri ve ailelerin birlikte çalışma yapacaklarını dile getiren Çatalkaya, Diyarbakır'da okullarda yaşanan şiddetin yok denecek kadar az olduğunu söyledi.
Yasa dışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü örgütlerin gençleri kandırmaya yönelik çalışmalarının da engelleneceğini dile getiren Çatalkaya, "Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü tarafından, gençlerin terörizme karşı bilinçlendirilmesi amacıyla
eğitim-öğretim döneminde konferanslarımız devam edecek. Okulların giriş ve çıkış saatlerinde okul çevresindeki yollarda oluşacak araç yoğunluğu dikkate alınarak, gerekli
düzenleme ve denetlemeler yapılacak. Kafeler, internet kafeler başta olmak üzere öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde denetimlerimiz artacak." dedi.
Okullardaki şiddeti azaltmaya yönelik, 2005 yılında okul önlerinde ve çevresinde daha önce kesici aletle
yaralama,
kavga ve
darp gibi 112 olay yaşanırken, Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülen ve 26 okulda uygulanan projeyle sivil polislerin okullarda görev alması sayesinde 2006 yılında sadece 47 olay yaşandı.
'Okul polisi' projesiyle Diyarbakır'da şiddet olayları ve suç oranları yüzde 25 düştü.
Milli Eğitim Bakanlığı'na göre Ocak-
Aralık 2006'da (12 ay) 3 bin 308, Ocak-
Mayıs 2007'de (beş ay) 1497 şiddet olayı yaşandı. 2006'da olaylara karışan öğrenci sayısı toplam öğrencilere oranı yüzde 0.5, 2007'de bu oran yüzde 0.2'ye düştü.
Bakanlığın grafiklerine göre ise 2006 Ocak-Mayıs'ta 1210 şiddet olayı yaşanırken, 2007 Ocak-Mayıs'ta bu sayı 1497'ye ulaştı. Madde kullanımı,
taciz, okula kesici-delici
silah getirme gibi olaylar aynı, ancak yaralama, öldürme ve çete oluşturmada ciddi bir düşüş görüldü.
2006 Ocak-Mayıs'ta 1210 şiddet olayı yaşanırken, 2007 Ocak-Mayıs'ta bu sayı 1497'ye ulaştı.
CİHAN