Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) AKP’nin kurduğu bu komisyondan dolayı OHAL'de mesleklerinden ihraç edilen binlerce insanın başvurularını ‘iç hukuk yollarını tüket, öyle gel’ diyerek geri çevirmişti.
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na 103 binden fazla kişi başvuruda bulundu. 22 Mayıs’ta göreve başlayan Komisyon şimdiye kadar 300’e yakın dosyayı karar bağlayarak ilgili kurumlara gönderdi. Komisyon’un, incelemelerini bitirdiği dosyalarda çoğunlukla iade talebinin reddine yönelik kararlar var. Mesleğe iade yönünde kararların da az da olsa olduğu belirtiliyor
OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 114 bin 961 kişi mesleklerinden ihraç edildi. Adalet Bakanlığı da 23 Ocak 2017’de yayınlanan 685 sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. AİHM’e yapılacak başvuruları azaltmayı da hedefleyen komisyon, meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen öğrenciler, rütbeleri alınan emekli güvenlik personeli, kapatılan kurum ile kuruluşlara ilişkin itirazlara bakmak üzere 22 Mayıs’ta göreve başladı.
Komisyonda, 28’i hakim, 30’u müfettiş 40’ı uzman olmak üzere toplam 190 personel görev yapıyor.
CHP’li vekillerden OHAL Komisyonu ile ilgili soru önergesi
Diğer yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Onursal Adıgüzel, Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu’yla ilgili soru önergesi verdi. Adıgüzel, “Komisyonun kurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının üstünden 11 aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen, bugüne kadar Komisyon’un verdiği karar ya da kararlara ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı” ifadesini kullandı.
Tanrıkulu da göreve iade edilenlerle ilgili bilgi verilmesini talep etti. İki önergenin de Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istendi.
23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, ilk başvuruların karara bağlandığını açıklamıştı. Komisyon ayrıca, 22 Aralık 2017 tarihi itibariyle komisyona yapılan başvuru sayısının 103 bin 276 olduğunu açıklamıştı.
Onursal Adıgüzel, Başbakan Yıldırım’a şunları sordu:
* Bugün itibariyle Komisyona yapılan başvurulardan kaçı bir karara bağlandı? Bunlardan kaçı ilgili mercilere tebliğ edildi?
* Komisyona yapılan başvuruların tamamının karara bağlanması için öngörülen bir tarih var mı?
* Kararlar kamuoyu ile paylaşılacak mı? Paylaşılmaması durumunda, komisyonun şeffaflığı nasıl denetlenecek?
Tanrıkulu da Yıldırım’a şunları sordu:
* Komisyona kaç kişi, KHK’ler ile kapatılan kaç kurum veya kuruluş başvurdu?
* Komisyon kaç kişinin başvurusu hakkında göreve iade, kaç başvuru hakkında ret kararı verdi?
* Komisyon, kapatılan kurum ve kuruluşlardan hangileri hakkında yeniden faaliyete geçme kararı verdi, hangileri hakkında başvuruyu olumsuz cevapladı?
TR724