NİĞDE (CİHAN)- 'Öğretmen okullarının 167. yılında öğretmenlik mesleği' konulu konferans, Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Macit'in konuşmacı olarak katıldığı programa, Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kubilay Yazıcı, akademik personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Prof. Dr. Muhsin Macit; "Öğretmen bilgiyi bilgeliğe dönüştüren kişidir. Peki öğretmen nasıl yetiştirilir? Nasıl yetişir? Osmanlı toplumundan Tanzimat'a kadar öğretmen yetiştirme konusunda bir meslek tanımı yok. Medreseler usta çırak ilişkisiyle öğrendiklerini insanlar, başkalarına devrediyorlar. Dolayısıyla modern anlamda öğretmen tipinin tanımlanması ve öğretmen yetiştirme arzusu Tanzimat'tan sonra başlıyor. Tanzimat'tan sonra Sultan Abdulmecid döneminde 16 Mart 1848 de Darulmuallimin kuruluyor. Ve kuruluş kadar önemli bir başka husus Darulmuallimin Nizamnamesini yazan Ahmet Cevdet Paşa bir öğretmen tipi ortaya koyuyor. Bu Tanzimat'ın ruhuna ideolojisine oldukça uygun bir öğretmen tipidir. Ve Darulmualliminin müfredatına baktığımız zaman dini içerikli derslerin yanı sıra felsefe mantık matematik derslerinin yer aldığını yani pozitif bilimlere dair derslerin kitapların olduğunu görüyoruz" dedi.
Cumhuriyet döneminde okullaşmanın, eğitimin çok yaygınlaştırıldığını buna paralel olarak özellikle köydeki insanların okur yazarlıklarını, el ve iş becerilerini artırmak üzere öncelikle eğitmenlerin bir araya geldiğini ardından köy enstitülerinin kurulduğunu belirten Prof. Dr. Macit, köy enstitülerinin Anadolu coğrafyasının hemen her tarafına sanki eşit aralıklarla dağıtılmış okullar olduğunu söyledi. CİHAN