Samsun'da öğretmen olan bir baba, günün 12 saatini bilgisayar başında geçiren çocuklarını bilgisayar oyunlarından ilginç bir yöntemle uzaklaştırdı. Bilgisayarı yasaklamak yerine meyve satarak para kazanmayı teşvik eden baba ve çocukları, şimdi hallerinden oldukça memnun.
İlkadım ilçesinde yaşayan 3 çocuk babası Yavuz Düz, bilgisayar bağımlısı olan birisi 11, diğeri 15 yaşındaki iki çocuğunu bir eğitimci olarak yasaklar koymadan ve onları üzmeden bilgisayardan uzaklaştırmanın yollarını aradı. Bir hafta sonu çocuklarıyla birlikte gittiği bir arkadaşının bahçesindeki meyveleri görünce aklına gelen fikri hayata geçirdi. Babalarının organik meyve satma fikrine ilk başlarda çekimser kalan kardeşler, para kazandıkça ertesi günü iple çekmeye başladı. 100. Yıl Bulvarı üzerinde babalarının sahibi olduğu çocuk yuvasının önünde her sabah bir esnaf gibi tezgâh açan çocuklar, elma, armut ve ayvaların tek tek tozunu alıp satış yaptı. Çocukların azmini gören mahalle sakinleri de teşvik olması amacıyla meyve ihtiyacını buradan gidermeye başladı. Günlük yaklaşık 20 lira kazanan çocuklar bu sayede hem bilgisayar bağımlılığından kurtuldu, hem de okul harçlıklarını kendi alın terleriyle kazanmanın mutluluğunu yaşadı.
Bu sene lise birinci sınıfa başlayacak olan Yavuz Selim Düz, "Yaklaşık 1 haftadır burada meyve satıyoruz. Çok bilgisayar oynadığım için babam böyle bir yöntem buldu. Biz de meyve satmaya başladık. Şimdi bilgisayardan başımızı kaldırıp akşama kadar burada meyve satıyoruz. Yaklaşık günde 10-12 saat arası bilgisayarda oyun oynuyorduk. Yemek ve namaz arası veriyorduk sonra sabah namazına kadar her gün bilgisayar oynuyorduk. Bilgisayar oyunlarının bana kazandırdığı hiçbir şey yok ama kaybettirdiği çok şey var. Bilgisayar zaman kaybı ve beyin hücrelerimin zarar görmesine neden oluyor." dedi.
Bilgisayar bağımlısı olduğunu, oyun oynadığı süre zarfında fark edemediğini kaydeden 11 yaşındaki Bahadır Düz de bilgisayardan uzak durmak için meyve sattığını anlattı. Bahadır Düz, "Benim gibi olan çocuklar bence bilgisayarı bıraksınlar dışarda etkinlikler yapsınlar. İlk başlarda babama kızmıştım ama şimdi seviyorum meyve satmayı babama teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Bir şeyi yasaklamanın çocukların üzerinde daha çok cazibe uyandırdığını anlatan baba Yavuz Düz ise şunları anlattı: "Çocuklar ve yetişkinler için toplumun en büyük sorunlardan bir tanesi bilgisayar ve akıllı telefon bağımlılığı. Oğullarım uyanır uyanmaz kişisel ihtiyaçlarının dışında bilgisayarın başına oturuyorlardı. Kuzenleriyle birlikte ekip yapıp gecenin geç saatlerine kadar oyun oynuyorlardı. Ben de bir davranışın yok edilemediğini ama kanalize edilebildiğini bildiğim için bir bahçeye götürdüm onları ve meyve alıp satmayı teklif ettim. İlk başta ürkek davrandılar, tedirgin oldular ama bu fikir onları heyecanlandırdı. Önce terazi aldık sonra birkaç kasa meyve satışa başladılar. Onları tanıyanlar öğrenci olduklarını da bildiği için onlardan meyve almaya başladı."
CİHAN