Mersin'in Tarsus ilçesinde Özel Yıldırımhan Bahar Ortaokulu öğrencileri yumurtalarla yaptıkları tasarımları uçan hale getirerek yarıştı. Uçan yumurta yarışmasında hazırladıkları projelerle yumurtayı 5. kattan kırılmadan indiren öğrencilerin çabası ilginç görüntülere sahne oldu.
Baharın mucitlerinin havanın kaldırma kuvveti ve sürtünme kuvvetini kullanarak hazırladığı birbirinden güzel projeler okulun bahçesine beşinci kattan bırakıldı. Yumurtalar veli ve öğrencilerin şaşkın bakışları arasında süzülerek kırılmadan yere indi. Öğrencilerin proje aşamasında yumurtaların kırılmadan yere inmesini sağlamak için büyük çaba harcadıkları ve çok farklı tasarımlara imza attıkları görüldü. Öğrencilerden bazılarının yumurtaları ise yerçekimi kuvvetine dayanamayarak yere düşerek kırıldı. Yumurtaları kırılmadan yere inen öğrenciler ise veli, okul arkadaşları ve öğretmenlerinin takdirini topladı.
Özel Yıldırımhan Bahar Ortaokulu Fen bilimleri Öğretmeni Fatih Mehmet Oflaz, bu projede amaçlarının öğrencilere dersi daha zevkli hale getirmek ve yaşayarak, dokunarak öğrenme metodunu kullanmak olduğunu belirtti. Bu kapsamda 5. sınıf öğrencilerine yönelik bir proje yarışması yaptıklarını aktaran Oflaz, şunları kaydetti: "Projenin tasarımının ve estetikliğinin önemli olduğunu ayrıca bunları yaparken havanın sürtünme kuvvetine ve kaldırma kuvvetine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Amacımız öğrencilerin kendi başlarına proje hazırlayıp, bilimi yaşayarak öğrenmelerinin sağlanması ve öğrencilerin başarma duygularını tatmalarıdır. Şemsiye ile proje hazırlayanlar vardı. Yumurtaya köpük saranlar, paraşüt takanlar ve balonlu proje gibi birbirinden ilginç çalışma yapanlar vardı."
Yumurtanın 5. kattan kırılmadan inmesini sağlayan öğrencilerden Ömer Bilgin, "Öncelikle paraşütün iskeletini hazırlayarak üzerine bir poşet geçirdim. Ardından yumurta şeklinde strafor köpüğün içerisinde pamukların arasına yumurtayı koydum ve kaz tüyleri ile süsleyerek projemi tamamladım." diye konuştu. Nesibe Doğan isimli öğrenci ise projesini anlatırken şöyle konuştu: "Geri dönüşüm poşetinin bir parçasını elips olarak keserek iskeletin üzerine bantladım. Yamaç paraşütünde olduğu gibi dengede durması için havayı iyi alacak şekilde ve ortadan bir iple iki parçayı bağladım. Kenarlarına da ip çekerek iplerin ucuna bağladığım bardağın içine yumurtayı yerleştirdim. Böylece paraşüt şeklinde yumurta kırılmadan yere inmiş oldu."
Düzenlenen yarışma sonrasında paraşüte benzer projelerle yumurtalarını kırmadan yere indirmeyi başaran 67 öğrenciden 5 tanesi jüri üyeleri tarafından ödüle layık görüldü.
Okul Müdürü Bekir Güleçyüz yarışmaya katılan tüm öğrencileri tebrik ederek dereceye giren öğrencileri çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.
CİHAN