Bilgisayar başında 10 saat sürekli çalışmak insanoğlunun doğasına aykırı. Oysa modern hayat; insanı adeta eve, ofise ve arabaya çiviledi. Artık insanlar, günlük hayatta değil hareket etmek yürümüyorlar bile. Sonuç olarak bunun bedelini de ödüyorlar. Ofis ağrıları da bu bedellerin başında geliyor. Kişi her günü masasının başında hareketsiz geçiyorsa, sportif aktivitesi yoksa ve de en önemlisi ergonomi kurallarına uymuyorsa ofis ağrıları kaçınılmaz hale geliyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, masa başında oturarak çalışmanın insanın kendi seçimi olmadığını belirterek, ofis ağrılarını azaltmak için 5 öneri sundu. "Sık sık hareket molaları verin, sert bölgeye sıcak uygulayın, sağlıklı oturma pozisyonu kurallarına uyun, bilek destekli mause ve klavye kullanın, stres ağrılarını hafife almayın" diyen Prof. Dr. Şener, çalışırken 5 dakika bile olsa yürüyüş molası verip hareket etmek gerektiğini kaydetti.
"BİLGİSAYAR ÇARPRAZDA DURMAMALI, BİLEK DESTEKLİ MAUSE KULLANIN"
Sürekli oturmaya bağlı adale spazmları ve sertliklerini çözmek için sıcak uygulamanın önemine vurgu yapan Dr. Şener, şunları dile getirdi: "Bilgisayar ekranı çaprazda olmamalı. Kişi yan dönerek çalışmak zorunda olmamalı. Ekran da klavye de tam karşımızda yer almalı. Ayrıca bilgisayar ekranının 1/3 üst kısmı göz hizasında olmalı. Yani göz ekrana baş eğilerek değil dik bakmalı. Koltuğa da dik oturulmalı. Dirsekler ve dizler 90 dereceden daha fazla kıvrık olmamalı. Bilgisayar başındayken el bileklerini yukarı doğru aşırı kıvrık kullanmamak önemli. Bilek destekli mouse ve klavyenin tercih edilmesi gerekiyor. Telefonla konuşurken telefon baş ile boyun arasına sıkıştırılarak kullanılmamalı."
"STRES AĞRILARINI HAFİFE ALMAYIN"
Ofis ortamı ağrılarından kurtulmak için stresi kontrol etmeyi öğrenmek gerektiğini ifade eden Şener, stresin sürekli adrenalin hormonu salınımına yol açtığını dile getirdi. Şener, "Bu da kasların sürekli sert ve kasılı durumda durmasına ve katılaşmasına neden oluyor. Sonucunda eklemler, sertleşmiş kaslar arasında daha fazla yük taşıyor ve dolayısıyla ağrı kaçınılmaz oluyor." diye konuştu.
Ofis hayatı nedeniyle eklemlerin uzun süre sabit pozisyonda yorucu bir şekilde kaldığını belirten Şener, şu önerilerde bulundu: "O zaman güçlü ve dayanıklı kaslara ve eklemlere sahip olmak için ofis dışında vücudu hazırlamak gerekiyor. Bunun da en kestirme yolu, düzenli spor yapmak. En ideal spor ise yüzmek. Olanak yok ise ikinci alternatif olarak yürüyüş de yapılabilir. Ben hastalarıma sabah ve akşam işe gidiş ve dönüşlerde 10'ar dakikalık yürüyüş öneriyorum. Bu kadarı bile faydalı. Arabanızı bir uzak otoparka bırakmak, otobüs veya servisten bir durak önce inmek, bu iş için yeterli."
CİHAN