OECD ülkelerindeki gençlerin en şanslısı Almanlar, en şanssızı Türkler


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) göreAlman gençlerin iş piyasasında sahip olduğu şanslar diğer birçok sanayi ülkesindeki gençlerden daha fazla. Örgütün yayınladığı yeni kalifikasyon raporu, bu durumu eğitim sistemi ile iş piyasası arasında kurulan sıkı irtibata bağlıyor. Berlin'de konuyla ilgili açıklamada bulunan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Almanya'da mesleki eğitimin güçlü bir geleneği var ve genç insanları işe yönlendirmede ve kariyerlerinde teşvik etmede yardımcı oluyor." dedi.

Rapora göre 2013 yılında 34 OECD ülkesinin tamamında 39 milyondan fazla genç işsizdi ve mesleki eğitim de almıyordu. Bu sayı beş yıl öncesine göre işsiz ve meslek eğitimi almayanların sayısının 5 milyon arttığını gösteriyor. Almanya'daki rakamlar ise diğer ülkelere göre hayli düşük. Buna göre 2013 yılında 15-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 9,7'sinin ne bir işi vardı ne de bir mesleğin eğitimini alıyordu. Ancak OECD ortalaması alındığında bu oran yüzde 14,9'a çıkıyor. OECD üyesi olup istatistiklerde en dramatik konumda bulunan ülke ise Türkiye. Türkiye'de bu yaş grubundaki gençlerin yüzde 31,3'ü iş sahibi değil ve meslek eğitimi de almıyor.

Türkiye'yi yüzde 28,5 ile derin bir mali krizden geçen Yunanistan, yüzde 26,8 ile İspanya takip ediyor. Alman gençlerinden daha şanslı olanlar ise Lüksemburg'da yaşıyor. Lüksemburg'da bu oran 6,1 olarak hesaplanmış. Bu ülkeyi 8,9 ile Hollanda ve 9,1 ile Norveç takip ediyor. Rapora göre Almanya geçen yıllar içinde PISA sonuçlarını da düzeltti. Bu sayede Alman öğrenciler Matematik, okuma salahiyeti ve fen derslerinde OECD ortalamasının üzerinde yer aldı. CİHAN
<< Önceki Haber OECD ülkelerindeki gençlerin en şanslısı Almanlar,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER