Güneş’in yüzeyinde Pazar günü gerçekleşen büyük koronal (taçküre) kütle atımının sebep olduğu radyasyon fırtınası dün Dünya’ya ulaştı. Enerji nakil hatlarında ve GPS sistemlerinde arızalar yaşanabileceği bildirildi.
Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 21 Haziran’da meydana gelen büyük Güneş patlamasının etkilerinin dün öğle saatlerinden itibaren görüldüğünü, enerji şebekeleri ile GPS sistemlerinde sorunlar yaşanabileceğini ve kutup bölgelerinde parlak Auroralar (kutup ışıkları) gözlemlenebileceğini bildirdi.
NOAA uzmanları, Güneş’teki faaliyetin çok güçlü olduğunu, radyasyon fırtınasının olağandan daha süratli bir şekilde Dünya’ya ulaştığını, 2005 Eylül’ünden beri görülen en şiddetli patlama ile karşılaşmış olabileceklerini kaydetti.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (A haberleri'>NASA)’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı da söz konusu Güneş patlamasını görüntüledi. Güneş fırtınaları, yüzeydeki güçlü radyasyon patlamaları ile meydana geliyor. Zararlı radyasyon, Dünya’ya ulaştığında atmosferi geçemiyor ve insanlara fiziksel bir etkisi olmuyor. Ancak iletişim kanallarında kesintiler meydana getirebiliyor.