Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uygulanmaya başlandığı günden bu yana verimliliği tartışma konusu olan okullardaki bitişik eğik yazı (el yazısı) uygulamasını mercek altına aldı. Yaklaşık 10 yıldır okullarda uygulanan teknikle ilgili velilerden gelen ‘El yazısı kaldırılsın’ taleplerini değerlendiren bakanlık, ilkokul ve ortaokul düzeyinde bitişi eğik yazı kullanımının değerlendirilmesi amacıyla ‘Bitişik Eğik Yazı Kullanımının Değerlendirilmesine Yönelik Anket Formu’ hazırladı.
ANKETTE 17 SORU VAR
Öğretmenler, anket çalışmasına MEBBİS sistemi üzerinden ulaşıp sorulara cevap verebilecek. 17 sorunun yer aldığı anket formunda ğretmenlere “Ders dışındaki bireysel yazışmalarınızda hangi yazı türünü tercih ediyorsunuz” şeklinde bir soru yönelten bakanlık, bitişik eğik yazıyı mı yoksa dik temel yazıyı mı öğretmenin daha kolay olduğunu sordu. Cevap şıklarında ise ‘hiç katılmıyorum’, ‘katılmıyorum’, ‘kararsızım’, ‘katılıyorum’, ‘tamamen katılıyorum’ seçenekleri bulunuyor.
UYGULAMANIN DEVAMI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Bakanlık ayrıca ‘Ders kitaplarındaki yazılarda bitişik eğik yazı kullanılmalı’, ‘Öğrenciler bitişik yazıyla daha kolay yazı yazmaktadır. Öğrenciler bitişik eğik yazıyı severek yazmaktadır’, ‘Bitişik eğik yazı uygulamasına diğer eğitim kademelerinde (ortaokul ve lise) devam edilmelidir’, ‘Bitişik eğik yazı uygulaması öğrencilere ayrı bir ders kapsamında öğretilmelidir’ şeklindeki önerilere öğretmenlerin bakışını sordu. Anket çalışmasında öğretmenlere, ‘uygulamanın devamlılığı açısından vereceğiniz cevap önem arz etmektedir’ uyarısı yapıldı.
PRATİKTE KARŞILIĞI YOK
Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe: MEB’in bitişik eğik yazı tekniğini uygulamadan önce öğretmenlere ‘yapılsın’ ya da ‘yapılmasın’ diye sorması gerekirdi. Şimdi her şey bitmiş, ortada bir enkaz var ve bu enkazın kaldırılması sorumluluğunu öğretmenlere yıkmak istiyorlar. Bu yazı tipi insan beyninin çalışma sistemiyle uyumlu olduğu tezinden hareketle getirilmişti. Ancak ilkokul 1 ve 2’inci sınıfta eğitim verildikten sonra üst sınıflarda bu yazı tipi zorunlu değildi. Ayrıca hem MEB’in kitaplarında hem de piyasadaki kitaplarda normal yazı kullanılıyor. Yani el yazısının pratikte bir karşılığı yok. Maalesef bu uygulama sebebiyle çok kötü yazısı olan bir nesil yetişti. Ama zararın neresinden dönerseniz kârdır.
MEYDAN GAZETESİ