Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors'a (S&P) göre Britanya'da (İngiltere) iktisadi faaliyet, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) referandumunun yapıldığı 2016 yılı haziran ayından bu yana her çeyrekte olması gerekenin 6,6 milyar sterlin gerisinde kaldı.
Aradan geçen sürede İngiltere'nin kaybettiği toplam gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) tutarı 66 milyar sterline tekabül ediyor.
İNGİLTERE ŞU ANDAKİNE KIYASLA YÜZDE 3 DAHA BÜYÜK OLURDU
S&P'nin kıdemli ekonomisti Boris Glass tarafından hazırlanan raporda, "Dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan Britanya'da GSYH, Brexit kararı olmasaydı 2018 sonunda ortaya çıkana göre yüzde 3 daha büyük olurdu." ifadeleri yer aldı.
Glass'a göre Britanya, Brexit kararı olmasaydı referandumdan bu yana geçen 10 çeyrekte çeyrek başına ortalama yüzde 0,43 değil, yüzde 0,7 büyüyecekti.
İngilizler her ne kadar 2016 yılı haziran ayında referandumda Brexit'e yüzde 52 ile "evet" dese de ülkede ekonomi daralmanın başlaması üzerine yeniden oylama talep ediyor. Başkent Londra'da Başbakan May ve diğer siyasilere karşı "Geleceğimiz üzerinde dans etmeyin" pankartları ile protesto gösterileri düzenleniyor.
29 MART'TA AB'DEN AYRILACAKTI, OLMADI
İngiltere ile AB liderleri arasında varılan anlaşmaya göre 29 Mart'ta AB'den resmen çıkmış olacaktı. Ancak İngiltere Başbakanı Theresa May'in imzaladığı anlaşma İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'ye bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınıra takıldı.
İngiliz Parlamentosu sınırın kapatılması gerektiğini belirterek May'in getirdiği anlaşmayı onaylamadı.
May, Brüksel'den haziran ayının sonuna kadar ilave süre aldı.