Ülkenin orta kesimlerindeki Jos kentinde çatışmaların giderek büyüdüğü ve
silah seslerinin çevre bölgelerden rahatlıkla duyulduğu belirtiliyor. ABD merkezli İnsan Hakları Örgütü çatışmalardan en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.
Çatışmaların Devlet Başkanı Omaru Musa Yar'Adua'nın iki aydır
tedavi amacıyla Suudi Arabistan'da bulunmasına denk gelmesi dikkat çekiyor. Fiili olarak
ülkeyi yöneten yardımcısı Goodluck Jonathan'ın isyanları bastırmak için çatışmalara sert bir şekilde müdahale edilmesi emri verdiği belirtiliyor.
Siyasi uzmanlar 2 aydır hemen hemen basının karşısına hiç çıkmayan Yar'Adua'nın çok ağır
hasta olabileceğini ifade ediyor.
Binlerce asker çatışmaları bastırmak için bölgede konuşlandı ve 24 saatlik
sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak şehir merkezinde duran çatışmaların kentin varoşlarına doğru yayıldığı belirtiliyor. Resmi yetkililer ise çatışmalardan ölenlerin sayısının 20 olduğunu, 40 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Zaman zaman alevlenen çatışmaların en şiddetlisi yine aynı kentte 2008 yılı
Kasım ayında yaşanmış, her iki taraftan en az 700 kişi hayatını kaybetmişti.
Yeni çatışmaların neden başladığı konusunda herhangi bir bilgi bulunmazken, bazı görgü tanıkları 2008 yılındaki çatışmalardan dolayı evi yakılan bir
Müslüman'ın evini yeniden inşa etmek istemesi ve bazı Hıristiyanların buna müdahale etmesi ile başladığını öne sürüyor.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nden sonra Afrika'nın ikinci büyük ekonomisi olan
Nijerya, dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı ülkeleri arasında yer alıyor. Nijerya aynı zamanda büyük gaz rezervlerine de sahip bulunuyor.
140 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 50'den fazlasını Müslümanlar oluştururken, Hıristiyanlar da ülke nüfusunun yüzde 30'undan fazlasına sahip. Ülkede ayrıca yerel dinlere inanan milyonlarca insan da bulunuyor.
Ülkede 200'den fazla kabile bulunuyor. En büyük kabile Hafsa, Nijerya'nın yanı sıra çevre ülkelerde de büyük topluluklara sahip. Diğer büyük kabile Yaruba ise Müslüman ve Hıristiyan iken üçüncü büyük kabile İbolar Hıristiyanlardan oluşuyor.
Genel olarak Müslüman ve Hıristiyanların birlikte barış içinde yaşadığı Nijerya'da siyasi ve
ekonomik istikrarsızlıklar bu tür dini ve etnik çatışmaların alevlenmesinde büyük bir rol oynuyor.
Çatışmalara sahne olan Jos 2001 yılında da benzer olaylarla sarsılmış 1.000'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Devlet Başkanı'nın yetkilerinin çok büyük olduğu ülkede, Yar'Adua'nın ölmesi ya da Hıristiyan yardımcısı Jonathan'ın yönetime el koyması durumunda çatışmaların büyük katliamlara ulaşabileceği belirtiliyor.
Bir Nijerya Mahkemesi, Yar'Adua'nın iki aydır görevinin başında bulunmamasından dolayı yardımcısı Jonathan'ın tüm devlet başkanlığı yetkilerini kullanmasına karar vermişti.
1999 yılında
diktatör rejimlerden kurtulan Nijerya'da varılan anlaşmaya göre Müslüman ve Hıristiyanlar sırasıyla ülkeyi yönetiyor. Yar'Adua'dan önceki Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanyo, iki dönem arka arkaya devlet başkanlığı koltuğunda oturmuştu.
Ülkedeki dini çatışmaların yanı sıra güneydeki petrol tesisleri de sık sık çatışmaların merkezinde yer alıyor. Aynı şekilde ülkenin kuzeyinde de zaman zaman bazı radikal dini akımlar hükümet güçleriyle çatışıyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hükümet ve Nijerya Talibanları olarak adlandırılan bir grup arasında çıkan çatışmalarda 800'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Ülkenin kuzeyindeki 11 eyalet halen şeriatla yönetiliyor. Bu eyaletlerden Katsina'da bir kadının zina yaptığı gerekçesiyle recm edilmesine karar verilmesi dünya kamuoyunu ayağa kaldırmış, daha sonra federal
mahkeme devreye girerek recm kararını ortadan kaldırmıştı.
Nijerya son olarak da bir
Amerikan uçağını havaya uçurmaya çalıştığı öne sürülen bir kişiyle gündeme gelmiş, Nijerya vatandaşı Ömer Faruk Abdulmutalip adlı kişinin
Yemen merkezli bir
El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide örgütüyle bağlantılı olduğu öne sürülmüştü.
(CİHAN)