CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çinlilerin son yıllarda Niğde iline yatırım için gelip verdikleri sözlerin yerine getirilmediğine vurgu yaparak, yeniden Çin yatırımı gelecek sözlerine açıklık getirilmesini istedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından verilecek cevap ile kamuoyuna yansıyan vaatlerin de ne durumda olduğunun açıklık kazanacağını belirten Milletvekili Gürer, TBMM Başkanlığı'na konu hakkında soru önergesi verdi.
2012 yılında, Çin'li iş adamlarının Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik- elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği yaklaşık 200 fabrika kuracağını açıkladıklarını belirten Milletvekili Gürer, şu hatırlatmaları yaptı: "Niğde'ye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesi'ne giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu. AA haberine göre, Çinli iş adamları ilk etapta Bor'da 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecekti. Fabrikalarda, rüzgar enerji santrallerinin üretimi, elektrik- elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi bir çok alanda üretim yapılarak Avrupa'ya ihraç edilecekti. Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettikleri de belirtilmişti. Türk-Çin İş Adamları Derneği Başkanı Song Zi Bin de Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, Çin mallarını bu köprüden Avrupa ülkelerine geçirmeyi planladıklarını, bu nedenle Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini söylemişti. Türk-Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı Huang Guili de 4 bin dekarlık alanda karışık sanayi kenti kuracaklarını ve içerisinde otel, fuar alanı, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve işçiler için konutlar yer alacağını ifade etmişti."
CHP'li Gürer, bu bilgiler ışığında Bakan Fikri Işık tarafından cevaplanması talebiyle şu soruları yöneltti:
"2012 yılında Niğde'nin 'dev projesi' olarak duyurulan ve 2015'te bitirileceği açıklanan Türk-Çin Endüstriyel Parkı Projesi ne aşamadadır?
Niğde İl'inde Çinlilerin ya da farklı bir ülkenin, sanayi ile ilgili yatırım yapmak istediklerine dair Bakanlığınıza başvuruları var mıdır?
2012 yılında Niğde gelip sözler veren Çin heyetlerinin yetki ve sorumlulukları, belirtilen yatırımları bölgeye taşımaya yeterli midir?
2012 yılında bu proje bahanesi ile Niğde'den Çin'e giden heyetler olmuş mudur? Konuyla ilgili uzmanlıkları nedir? Ne gibi görüşmelerde bulunmuşlardır? 2015 yılında Niğde Belediyesi Çin Heyeti ile görüştüğüne göre, 2016 'da yine Niğde'den Çin'e heyetlerin gitmesi planlanmakta mıdır?
2012 yılında, 2015'te biteceği açıklanıp hiçbir yatırım yapılmadan kalan proje olayından sonra bu kez de Niğde Belediye Başkanı tarafından
'2015 yılında yeniden Çinliler Niğde'ye yatırım için geldi' açıklaması ne kadar gerçeği yansıtmaktadır?
Bakanlığınızın bilgisi olmadan organize sanayi müdürlükleri ya da belediye başkanlarının yabancı ülkelerin ülkemizde yatırım yapmalarını sağlayacak ilişkilerde bulunmaları olası mıdır? "
CİHAN