Nevşehir Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği şehir içinde 10 dakika içerisinde hastaya ulaşma hedefinin şehir genelinde yüzde 95 oranında gerçekleştiğini açıkladı.
Nevşehir Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tarık Akbaş, Şube Müdürü Dr. Yeliz Savcı ve 112 Başhekimi Dr. Mustafa Begenç Nurkabul ile birlikte basın açıklaması yapan Nevşehir Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Akılcı ilaç ve antibiyotik kullanımında ülke olarak dünyada sondan üçüncü sırada bulunduklarını belirten Ünlübay, "Çok fazla gereksiz antibiyotik tüketiyoruz. Halk olarak her hastalığı antibiyotiklerin tedavi edeceğine inanıyoruz. Biz bu konuda tüm hekim arkadaşları gerekli eğitime alıyoruz. Ama hastalar, hekimlerimize antibiyotik yazmaları konusunda baskı yapıyor. Çocuğun ateşi varsa antibiyotik kullanılmalı diye yanlış bir anlayış var. Halbuki burada antibiyotiğin bir etkisi olmaz. Boşu boşuna çocukların böbrek veya karaciğerlerini yoruyoruz. Faydası olmadığı gibi zarar da veriyoruz. Bu konuda halk eğitimleri de düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.
"ZORUNLU HALLER DIŞINDA SEZARYEN DOĞUM İSTEMİYORUZ"
Sağlık Bakanlığı olarak endikasyonsuz (tıbbi gereklilik olmayan) sezaryen doğumları belli bir seviyenin altına düşürme hedefleri olduğunu belirten Ünlübay şunları söyledi: "Özellikle ilk doğumda hastanın zorunluluk dışında sezaryen yapılmasına karşıyız. Bu konuda devlet veya özelde çalışan bütün kadın doğum doktorlarını toplayarak kararlılığımızı ilettik. Ama hasta baskısı da çok yüksek boyutlarda oluyor. İnsanlar sezaryenin ağrısız doğum olduğuna inanıyor. Ama bu doğru değil. Doğum sonrası sıkıntılar dikkate alınmıyor. Karnınız yarılıyor, orada 5-10 arası dikiş var. İnsanlar sezaryen sonrası pişman oluyorlar. Çünkü sonrasında epey bir süre acısını çekiyorlar. Ağrısız doğum ile ilgili çalışmalarımız var. Belli yerleri uyuşturmayla normal doğum da yaptırıyoruz. Aslında gerçek ağrısız doğum budur. Anadolu kültüründe kayınvalideler çok baskın bir yer tutuyor. Gelinlerini yönlendiriyorlar. Onlara da ulaşarak normal doğumun yararlarını anlatıyoruz. Tıbbi bir risk görüyorsa hekim sezaryeni yapacak. Doğum, 9 aylık bir süreçtir. Her şey normal gidiyor ama son anda kordon dolanıyor veya çocuk doğacağı anda ters gelebiliyor. O zaman sezaryen olacak. Onun dışında normal doğuma yönlendireceğiz. Bunda kararlıyız. Normal doğum yerine sezaryen yapanları sıkı takibe alacağız. Nevşehir Devlet Hastanesi'nde sezaryenla doğum, ülke ortalamasının altındadır. Devlette yüzde 18, özelde ise yüzde 34'tür. Ülke ortalaması kamuda yüzde 34, özelde ise yüzde 70'e yakındır. Ama amacımız Avrupa ortalaması olan yüzde 15-20 arasına çekmektir. Devlet olarak buna ulaştık, özelde de ulaşacağız. Sezaryen olmak isteyen hastaları ikna için de bir normal doğum, bir de sezaryen doğum yapan hemşireden oluşan Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ekip kurduk. Kadın-doğum uzmanı hastayı ikna edemediğini bildirirse hastayı gerekirse evinde ziyaret ederek ikna etmeye çalışılacak. Tüm hekimlerin doğum yaptırma istatistiklerini inceliyoruz. Gereksiz ısrar eden hekimlere ciddi yaptırımlar olacak. Özelde ise hastane bazlı yaptırımlar olacak. Bu konuda katı davranacağız, keyfi uygulamalara izin vermeyeceğiz."
Acil sağlık hizmetlerinin vitrinleri konumunda bulunduğunu anlatan Ünlübay, "Bunun hastane ayağı Acil Servis, saha ayağı ise 112'dir. Sağlık Bakanlığı 'yaşama yol ver' diye kampanya başlattı. Nevşehir'de ciddi bir trafik sorunu yok ama dönem dönem sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Amacımız vakaya en kısa sürede ulaşmaktır. Bakanlık, şehir içinde 10 dakika içerisinde hastaya ulaşma hedefi verdi. İlimizin ortalaması yüzde 95'tir. Yani her 10 vakanın 9,5'una ilk 10 dakika içerisinde ulaşıyoruz." dedi.
CİHAN