Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nin girişimleriyle Nevşehir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği' faaliyete başladı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, kadın ve aile çalışmaları kapsamında, Nevşehir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'nin açılmasına öncülük ederek, toplumsal anlamda önemli bir boşluğun giderilmesini sağladı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'ne ilişkin şunları kaydetti: "Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, bilimsel bilgi üretimi noktasında topluma ve akademi dünyasına her açıdan katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir. Çevresine duyarlı ve üstlendiği görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak bir bilim yuvası olmanın ötesinde şehrine ve bölgesine sağladığı sosyal, kültürel ve ekonomik katkılarla üniversite ve şehir etkileşimini geliştirmektedir. İçinde bulunduğu toplumun lokomotifi konumunda olan üniversitemiz topluma öncü olma noktasında üstlendiği sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirme çabasındadır. Şüphesiz üstlendiğimiz sorumlulukların başında gerek ülke gerekse bölge sorunlarına karşı gereken hassasiyeti göstermek ve yaşanan sorunların çözümüne dönük çeşitli çalışmalar gerçekleştirmek gelmektedir. Bilindiği üzere yerel ve ulusal düzeyde bir problem olan kadın sorunlarına duyarlılık bu sorumluluklardandır ve bir sorun olarak günümüzde giderek artmaktadır. Bu nedenle üniversite olarak bu konuya ayrıca önem vermekte ve bu alanda ciddi çalışmalar yapmaktayız. Özellikle üniversitemiz bünyesinde kadın çalışmalarına ilişkin bir merkezin yer alıyor olması veya 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' adlı bir dersin Üniversitemizdeki tüm bölümlerin ders programlarına konulması üniversitemizin bu soruna ne denli eğildiğini gösteren somut örneklerdir."
KADIN SORUNLARININ BAŞINDA FİZİKSEL, CİNSEL YA DA PSİKOLOJİK ŞİDDET GELİYOR
Kadınların karşılaştığı sorunların başında fiziksel, cinsel ya da psikolojik şiddetin geldiğini ifade eden Rektör Kılıç, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin insanlık suçu olduğunun bilinmesi gerektiğini vurguladı. Kadına tesir eden her darbe ile sadece kadınların değil; aynı zamanda bütün toplumun yara almakta olduğuna dikkat çeken Kılıç, üniversite olarak kadınların uğradığı şiddeti engellemek adına önemli adımlar attıklarını belirtti.
Üniversite ile Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin girişimleriyle Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 'Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği' faaliyete geçtiğini belirten Kılıç, birimin amacını şöyle açıkladı: "Üniversite ve Emniyet Müdürlüğü arasındaki iş birliğini kurumsal bir zemine oturtan bu birim sayesinde kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadelede daha etkin ve sürdürülebilir sonuçların alınabileceğini düşünmekteyiz. Bu birim aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, kadına yönelik şiddetin ve erken evliliklerin önlenmesine yönelik farkındalığın artırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliği algısının benimsetilmesi adına önemli bir eksiklik de giderilmiş olacaktır. Elbette bu durum bir görev duygusunun dışında bir yaşam biçimi gibi algılanıp içselleştirilmelidir ve gelecek nesillerimiz böyle bir bakış açısı ve kültür ile yetiştirilmelidir." CİHAN