Navlun piyasasındaki düşüş devam ediyor. Son 30 yılın en düşük seviyesine gerileyen navlun fiyatlarındaki düşüşü, buğday ticareti de durduramadı. Yaz dönemi tahıl yükleri sebebiyle taşımaya talebin artmasının, navlundaki düşüşü kısmen durdurması bekleniyordu ancak piyasayı, buğday taşımaları da desteklemedi. Kuru dökme yük taşımacılığında referans kabul edilen Baltık Dry Endeksi, bin puana kadar geriledi. Navlun piyasasında maliyetleri kurtarması için endeksin 1500-2000 aralığında seyretmesi gerektiği belirtiliyor.
Navlun piyasasındaki son gelişmeleri değerlendiren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, denizcilik sektöründeki sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Yaz dönemi navlun piyasalarını buğday taşımalarının da desteklemediğini kaydeden Öztürk, "Amerika, Rusya, Ukrayna ve Batı Avrupa'da kuraklık var. Bu da tahıl sevkiyatını olumsuz etkiliyor." dedi. Temmuz başında Çin borsalarının çakılmasının dünyada büyük endişelere de yol açtığını belirten Öztürk, şöyle devam etti: "Bu gelişmeler, navlun piyasalarına olumsuz yansıyor. Büyük birlikler ve mega konteyner taşıyıcı hat operatörleri bazı hatları iptal etmelerine rağmen Uzakdoğu'dan Avrupa'ya olan navlunlarda iyileşme görülmüyor. Global denizcilik danışmanı şirketlere göre 2015'te konteyner taşımacılığı, ancak masraflarını karşılayabilecek."
Yük taşımacılığında dünya devi firmaların yarışının, konteyner navlunları üzerinde baskı oluşturduğuna da dikkat çeken Öztürk, "Büyük taşıyıcılar olan Maersk ve Cosco'nun 20 bin TEU gibi çok büyük tonajlı konteyner gemisi siparişleri vermiş olması, bu segmentteki sipariş çılgınlığının hangi boyutlara vardığını bize korkutucu şekilde gösteriyor. Bu durum, özellikle Asya-Avrupa ana rotasında navlunları baskı altında tutmaya devam ediyor. Yakıt maliyetlerinin dahi altına düşmüş olan konteyner navlunları, küçük taşıyıcı firmalar için ölüm anlamına geliyor. Piyasa konsolidasyonu, en acımasız şekilde devam ediyor." diye konuştu.
'GEMİ TONAJI ARZINDAKİ FAZLALIK, NAVLUN PİYASASINI ETKİLİYOR'
Mevsim faktöründen dolayı navlun ve günlük kira ücretlerinin yazın yükseldiğini dile getiren Öztürk, "Ayrıca Çin'in demir cevheri stoklarını tekrar yenilemesi de son günlerde özellikle Capesize ve Panamax gemi navlunlarında yükselişe neden oldu ama bunun sürdürülebilir olduğunu, sürekli bir yükselme ve normalleşmeyi işaret ettiğini öngöremiyoruz, çünkü halen Çin ve Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik iyileşme yeterli değil. Piyasadaki gemi tonajı arzındaki aşırı fazlalık, navlun piyasalarının sağlıklı dengeye gelmesine izin vermiyor. Sağlıklı denge için Baltık Kuru Yük Endeksi'nin 1500-2000'li seviyelere yükselmesi ve burada istikrar sağlaması şart." dedi. CİHAN