NASA Uçuş Direktörü ve Operasyon Müdürü Ed Van Cise, Dünya'nın kaynaklarının hızla tükendiğini, bundan sonra yaşam şartlarının daha iyiye gitmeyeceğini savundu. Uzay Kampı Türkiye'ye gelen Cise, İzmir'de yayın yapan Son Dakika gazetesine verdiği demeçte, Jüpiter'in iyi bir varış noktası olabileceğini söyledi.
Bugüne kadar hep uzaya insan gönderen olduğunu ancak kendisinin hiç çıkmadığını belirten Cise, "6-7 yaşımdan beri gözlük kullanıyorum. Astronot olamayacağımı biliyordum ama astronotların nasıl bir eğitimden geçtiğini, nasıl çalışmalar yaptığını biliyorum. Bunun için astronot olmayı da istemezdim. Benim yaptığım iş daha keyifli. Ciddi problemlerle karşılaştığımız da oluyor. Hayatı ciddi derecede tehdit edecek kadar büyük olan problemlerin neler olduğu, bunlara karşı nasıl reaksiyon vermemiz gerektiği konusunda çok uzun süre ve çok eğitim alıyoruz. Bizim için en önemli durum, hayatı ciddi derece tehdit eden durumlardır. Böyle durumlarla birkaç defa karşılaştık. Mesela birkaç hafta önce yörüngede dolaşan küçük parçacıklar, potansiyel olarak Soyuz uzay aracını tehdit ediyordu. Onun için görev yapan personeli, Soyuz'un içine yerleştirdik ve bu durumu sıkıntı yaşamadan atlattık. Yine iki buçuk yıl önce astronotların uzay yürüyüşünden sorumluydum. İş planladığımız gibi gitmedi ve bu, uzay yürüyüşünün tarihteki en uzun üçüncü uzay yürüyüşü olmasına vesile oldu. Bu da önemliydi. Önceliğimiz personelin güvenliği." dedi.
'UZAYDA ÇÖZÜMÜ DİŞ FIRÇASINDA BULDUK'
En uzun üçüncü uzay yürüyüşünün yapılmasına sebep olan problemi anlatan Ed Van Cise, "IV-18 olarak adlandırılıyor, bu bahsettiğim görev. Görev, güç destek kutusunun sökülmesi ve yerine yeni güç destek kutusunun takılmasını içeriyordu ama eski kutunun çıkarılması 6,5 saat kadar sürdü. Kutuyu bağlayan düzeneklerde iki tane vida yuvası var. Yuvalardan biri zarar görmüştü, o yüzden çıkmasında problem oldu. Görev, ikinci bir boyut kazandı. Öncelikle zarar gören yuvanın temizlenmesi, sonra yeni güç destek kutusunun takılması gerekiyordu. Zarar gören yuva, diş fırçasıyla temizlendi. Eskisinin çıkarılıp yenisinin takılması, iki uzay yürüyüşüyle mümkündü. Bütün bunların toplamı, 14 saatte gerçekleşti. Normalde bu görevin süresi ortalama 2 saatti." şeklinde konuştu.
'MARS'A GİDİLECEK AMA ZAMANI HAKKINDA BİR FİKRİM YOK'
Mars'a gidiş planlandığını belirten NASA Uçuş Direktörü Cise, "Evet. Ne zaman olacağını bilmiyorum ama olacağını biliyorum. Mars'a gönderilecek gerçek mürettebatta görev yapıp yapmayacağımı bilmiyorum ama o görevin hazırlık aşaması için şu anda yerde yaptığımız çok fazla test, deney ve çalışma var. Onlarda aktif olarak görev yapıyorum. Birincisi, insanın doğasında var, çünkü insan ırkı, keşfetmeye odaklıdır. Sürekli yeni keşifler yapar. İkincisi de bilimsel anlamda gezegenlerin gelişiminin nasıl olduğunun daha iyi anlaşılması için. Belki de Dünya'nın evrimini anlama konusunda bir başka gezegene gitmek bize kolaylık sağlayabilir ve maalesef Dünya, çok daha uzun süre insanlara yaşam şartlarını sunmayacak, bda bir başka sebep." dedi.
'JÜPİTER ÇOK BÜYÜK BİR VARIŞ NOKTASI OLABİLİR'
Dünya'nın ne zaman son bulacağı hakkında tahminlerde bulunan Cise, "Uzunca bir süre devam edecek. Hayır, Plüton değil ama Plüton, benim en sevdiğim gezegen. Hattâ son günlerde moda. Ben de söyledim. üzerinde bir kalp işareti var diye. Hangi gezegen, Dünya'ya karakteristik olarak en yakın sorunuza gelecek olursak, Jüpiter gibi duruyor. Jüpiter'in Europ isimli bir uydusu var. Özünde, sıvı formda su olduğu düşünülüyor. Güneş'ten uzaklaşıyoruz. Jüpiter'in de büyük bir kütlesel çekim gücü var ve gelecek olan göktaşlarından bizi koruyabilir. Zararlı şeylerden koruyabilir. Çok büyük bir varış noktası olabilir. Eğer Jüpiter'e gidilirse gözlüklerim problem olmaz. Şansım olsaydı Mars'a, Ay'a kesinlikle gitmek isterdim. O teknolojiye sahip olduğumuzda da gözlüklerimin problem olacağını zannetmiyorum." diye konuştu.
'NEİL ARMSTRONG VE BUZZ ALDRİN AY'A GİTTİ'
NASA'nın en büyük programının "Apollo" olduğunu belirten ve Rusların, Apollo 11 ile Armstrong ve Aldrin'in Ay'a ayak basmadığına yönelik iddialarını değerlendiren Cise, şunları söyledi: "LRO olarak da tanınan bir uydu, Ay'ın etrafına dolanıyor ve onun gönderdiği çok yüksek çözünürlüklü, net fotoğraflar var Ay'a dair. O uydu, Ay'a iniş yapılan alanları çekiyor ve bize gönderiyor. Biz de Ay'a iniş yapılan alanları, takımları, kapsülleri vs. görebiliyoruz. Bu da Apollo 11'in gerçek olmadığını iddia edenlerin iddialarını çürütecek en güzel kanıttır." CİHAN