Türkiye'nin narenciye diyarı Adana'da, Rusya'nın 1 Ocak'ta uygulamaya koyacağı ambargo öncesi mandalina ve portakal hasadı hızlandı. Ekonomik yaptırım kararıyla oluşan kaygıları üzerinden atmaya çalışan narenciye üreticisi, olgunlaşan mandalina ve portakalı dalından hemen koparıp, vakit geçirmeden pazara sunarak, krizi fırsata dönüştürmeyi planlıyor.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden Rus uçağını düşürmesinin ardından ortaya çıkan ekonomik kriz tablosunun narenciye üreticisi açısından çabuk sona erdiğini söyledi.
Türkiye'de 3,5 milyon ton olan yıllık narenciye üretiminin yüzde 25'inin Adana'da yetiştiğini kaydeden Başkan Mehmet Akın Doğan, yılda ortalama 307 bin ton portakal, 236 bin ton mandalina, 163 bin ton greyfurt ve 134 bin ton limonun bu yöreden pazara sunulduğunu belirtti. Başkan Mehmet Akın Doğan, şunları söyledi: "Rusya'nın mandalina ve portakal için ithalat yasağı getireceğini açıklamasıyla narenciye piyasasında oluşan karamsar tablo çabuk dağıldı. Zira yılbaşına kadar Rusya'ya mandalina ve portakal ihracatımız devam edecek. Ayrıca limon ve greyfurta yönelik bir yaptırım bulunmuyor. Narenciye üreticileri olarak mandalina ve portakal için tanınan süreyi de çok iyi değerlendirip, hasadı hızlandırarak krizi fırsata dönüştürme peşindeyiz."
RUSLARIN EN ÇOK TERCİH ETTİĞİ MANDALİNA YÜREĞİR'DE YETİŞİYOR
Yüreğir Ovası'ndaki narenciye bahçelerinde Rusya'nın en çok tercih ettiği 'Nova' cinsi mandalinanın hasat sezonuna girildiğini kaydeden Mehmet Akın Doğan, "Bahçe sahipleri, Rusya'nın verdiği süre dolmadan olgunlaşan ürünlerini toplamanın telaşına girdi. Hasat çok hızlı olduğundan şu anda yöremizdeki nova cinsi mandalina bahçelerinde çalıştıracak işçi sıkıntısı dahi var. Dalından koparılan ürünlerin paketleme tesislerinde işleme süresini de göz önünde bulundurursak, dış pazar için kısıtlı zamanı çok iyi değerlendirmeye çalışıyoruz." açıklamasında bulundu. CİHAN