Dondurucu soğuklardan nasibini alan Adana'da yılbaşından itibaren hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşmesiyle yaşanan don olayı, narenciye bahçelerinin 'don kırıcı rüzgar pervaneleri' ile korunması gerekliliğini ortaya koydu.
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, yaptığı açıklamada narenciye diyarı Adana'da don kırıcı pervane sistemlerinin yaygınlaşması için Katma Değer Vergisi'nin (KDV) sıfırlanması ve Ziraat Bankası'nın uzun vadeli, düşük faizli kredi kullandırması gerektiğini söyledi. Doğru, narenciye üreticilerinin bahçelerini dondan korumak için hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü günlerde soba, lastik, saman ve sap yakma gibi geleneksel yöntemler uyguladığını, ancak bu çabaların sonuçsuz kaldığını belirtti. Dondurucu soğuklara karşı daldaki narenciyenin korumanın tek yolunun don kırıcı pervane sistemleri olduğunun altını çizen Mutlu Doğru, "Yılbaşından itibaren Seyhan, Yüreğir ve Karataş ovalarında hava sıcaklığı eksi 6'ya kadar düştü. Yaşanan don olayının limon, portakal, mandalina ve greyfurt bahçelerinde ne denli tahribata yol açtığı bir hafta kadar sonra anlaşılır. Ümit ediyoruz ki narenciye üreticileri bu soğuklardan en az zararla çıksınlar. Ama bu sorunun çözümü temenniden öte etkili önlemler almaktan geçiyor." dedi.
BİR PERVANE 60 DEKARA KADAR KORUYOR
Don kırıcı rüzgar pervanelerinin ithal edildiğini ve yüksek maliyetli olduğunu kaydeden Mutlu Doğru, "Bir pervanenin etkili olduğu alan 60 dekara kadar çıkabiliyor. Bu sistem, hava sıcaklığı belirli bir seviyeden aşağıya düştüğünde otomatik olarak devreye giriyor. Soğuk havanın bahçe üzerinde kalmasını engelliyor, hava sirkülasyonu sayesinde narenciye ürünlerinin donmasını engelliyor." diye konuştu.
VERGİ İNDİRİMİ VE UYGUN KREDİYE İHTİYAÇ VAR
Mutlu Doğru, üreticilerin bu teknolojiden yararlanması konusunda finansman desteği ve vergi indirimine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Doğru, "Don kırıcı rüzgar pervaneleri sistemlerinde yüzde 18 olan KDV'nin sıfırlanması, Ziraat Bankası aracılığıyla bu yatırım için uzun vadeli ve düşük faizli kredi kullandırılması büyük yarar sağlayacaktır. Ayrıca yerli sanayicilerin düşük maliyetli don kırıcı rüzgar pervanesi üretimi konusunda teşvik edilmesi maliyetleri aşağıya çekecek, teknolojinin bölgemizde yaygınlaşmasını kolaylaştıracaktır." ifadelerini kullandı.
SİGORTA ZARARI HAFİFLETİR
Mutlu Doğru, tarımsal ürünlerin doğal risklere karşı korunmasını sağlayan Tarım Sigortaları Havuzu'ndan (TARSİM) Adanalı çiftçilerin de yararlanmasının kendi menfaatlerine olacağını kaydetti. TARSİM'in don, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerine karşı tarımsal ürünleri sigorta kapsamına aldığını bildiren Doğru, "Çiftçilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği narenciye bahçelerinde doğal afetlerden dolayı sıkıntı yaşamamaları için sigorta yaptırmaları gerekmektedir. Bu sigortaların süresi içinde sağlanmasına da çok dikkat edilmesi üreticilerimizin yararınadır." dedi.
Narenciye-bahceleri-don-kirici-ruzgar-pervaneleriyle-korunmali-1978819.htm'> CİHAN