Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki siyasi ve ekonomik krizlerin iş dünyasını olumsuz etkilediğini söyledi. Şirketleri zor duruma düşüren en önemli unsurların başında nakit akışının kesilmesinin geldiğini ifade eden Burkay, firmaları alacak-borç ilişkisi ve kredilerin yönetimi konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı.
BTSO'nun şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda üyelere hitap eden Burkay, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki siyasi ve ekonomik krizlerin iş dünyasını olumsuz etkilediğini dile getiren Burkay, iş dünyası olarak kendilerinin de ekonomik alanda ciddi savaşlar verdiğini dile getirdi. Büyümeyi ve motivasyonu yeniden artırmayı hedeflediklerini belirten Burkay, gelişmiş ve gelişen ekonomilerin en büyük dış ticaret partnerlerinin komşu ülkeler olduğuna dikkat çekti. Burkay, "Brezilya, ihracatının yüzde 60'ını güneyindeki ülkelerle gerçekleştiriyor. Avrupa ülkeleri de en fazla ticareti birbirleriyle gerçekleştiriyor. Yakın coğrafyamız bizler için çok önemli. Ancak Arap Baharı, Turuncu Devrim gibi gelişmeler, Türkiye'yi çok etkiledi. Doğru stratejiler ve doğru adımlarla bu sorunları en hafif şekilde atlatmalıyız." dedi.
NAKİT AKIŞI KESİLDİ
Başkan Burkay, şirketleri zor duruma düşüren en önemli unsurların başında nakit akışının kesilmesinin geldiğini ifade etti. Firmaları alacak-borç ilişkisi ve kredilerin yönetimi konusunda uyaran Burkay, şöyle konuştu: "Tedbirli olmak çok önemli. Ancak bu dönemde fırsatları da iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Oda olarak dış pazarlarda faaliyetlerimizi farklılaştırmanın yollarını arıyoruz. Bu kapsamda Perşembe günü Somali Cumhurbaşkanı'nı da Bursa iş dünyamız ile buluşturacağız."
İbrahim Burkay, ülke ekonomisinin en önemli unsurlarından olan KOBİ'lerin büyük bir çoğunluğunun kredi kullanımı noktasında eksikliklerin olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Bu noktada yakın zamanda KOBİ'lere yönelik yeni bir danışmanlık hizmetinin startını vereceklerini açıklayan Burkay, OECD ortalamasına göre şirketlerin vergi öncesi dönemde faaliyet kârının yüzde 12-13'ünü kredi gideri olarak tükettiğine değinerek, şöyle devam etti: "Türkiye'de bu oran yüzde 52. Banka ve finans uzmanları ile yaptığımız görüşmelerde KOBİ'lerin kredi bulmada ve kredi kullanmadaki tecrübesizliğini bizlere aktardılar. Bu yolla yatırımlarımızı ve ihtiyaçlarımızı yanlış fonladığımız ortaya çıktı. BTSO olarak biz de bu konuda yeni bir çalışmaya imza atıyoruz. Tehditleri bertaraf etmenin yollarını aramalıyız. Bu noktada önümüzdeki günlerde şirketlerdeki finans ve mali iş yöneticilerine yönelik çalıştaylar düzenleyeceğiz."
Bu arada BTSO geleneksel olarak gerçekleştirdiği başarılı öğrencilere burs programlarına bir yenisini daha ekledi. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne bağlı Endüstri, Tekstil, Bilgisayar ve Çevre Mühendisliği bölümlerinde ilk 5'e giren en yüksek puanlı öğrencilere öğrenim süreleri boyunca 400 TL burs desteği verecek. CİHAN