Taraf yazarı Murat Belge, "Bugünkü durumda toplumun kendini savunma aletleri, kültürü, bilinci yok. Böyle bir tarihten gelen toplumun kendi kendine bir demokratik siyasi gelenek yaratması çok zor." dedi.
34. Abant Platformu Toplantısı'nda konuşan Taraf Yazarı Murat Belge, "Türkiye Cumhuriyeti kurulurken, devletinin gözetiminde medeniyete yol alacak ama devletine de itaat edecek bir toplum tasarlanmış. Bu da dar sayıda gerçekten ya da kendinden menkul elit olan, varılacak hedefleri daha iyi bildiğini varsayan bir ekibin önceden koyulmuş hedeflere götürmesi. Jakobenlik bile diyemeyeceğim, çünkü jakobenlik risk almayı gerektirir. Dikensiz gül bahçesi diyebileceğim bir jakobenlik." ifadesinde bulundu.
Belge, toplumda 'devlete karşı kendimi nasıl koruyabilirim' diye bir sorunun gündeme gelmediğini ifade etti. Belge, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bugünkü durumda toplumun kendini savunma aletleri, kültürü, bilinci yok. Böyle bir tarihten gelen toplumun kendi kendine bir demokratik siyasi gelenek yaratması çok zor. Nitekim öyle bir şey yok. Sık sık ifade ettiğimiz 'kendine demokrasi' geleneğinden geliyoruz. Azınlık seçkinler vesayetinden dışarı çıktığı zaman Türkiye, bu sefer bir tür vesayet diktatörlüğü diyebileceğimiz bir yönetim biçiminden bu sefer bir plebisite diktatörlüğü diyebileceğimiz bir vesayete geçti. Bu iki kutup arasında gidip gelen, kendini koruyacak aleti edevatı olmayan bir toplum ile bugünlere geldik."
Bugünkü dönemin bir yapısal dönüşüm dönemi olduğunu vurgulayan Belge, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu dönemden olağan bir döneme geçiş zor. Yeter ki buradan demokrasiye çıkalım. Necip Türk milletinin olan durumdan şikayet etme konusunda bir mahareti vardır. Böyle bir toplantı -hepimizi ciddi şekilde tehdit eden bir durumla karşı karşıyayız- uzun vadede neler yapılabilirim konuşulmasına vesile olmalı. Hala herkesin kendi gündemi var ve hala herkesin kendi düşmanı birinci önem taşıyor. Böyle bir yönetime karşı genel ilkeler, mesela mizah.. Bu adam gerginlik bağırtı çağırtıdan yararlanıyor. O tür silahlarla üstüne gittikçe ki o türlü davranmamak da zor çünkü sürekli bir sinir bozukluğu yaşıyoruz- ama buna kapılmadan. Çünkü her türlü gerginlikten istifade ediyor bu adam. Bu gerginliğe düşmeyecek br takım stratejiler düşünmeliyiz. Bunun için de mizahın etkili olabileceğini düşünüyorum. Bir meydan muharebesi var- bunun bir tarafında güçlülük, bir tarafında da haklılık var. Birbirinden haberdar olarak hareket etmenin bir başlangıcı haline getireceğimize inanıyorum bu toplantıyı."
CİHAN