Suriye savaşının tetiklediği göç olgusu ile bu süreçte tıbbi ve insani yardım konusundaki sıkıntıların dile getirildiği bir sempozyum yapıldı. Programda konuşan WMA Medikal Destek Birimi Başkanı Dr. Apostolos Veizis, "2015'te deniz yoluyla Yunanistan'a ulaşan toplam kişi sayısı 856 bin 723 iken, bu rakam sadece 2016'nın ilk iki ayında 100 bini geçti. Mültecilere kapılarını kapatan ülkeler, insanlık dışı pratikler ortaya koymak yerine, bir an önce etkili ve insani çözümler geliştirmeli." dedi.
Dünya Tabipler Birliği (WMA) ve Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından "Savaş, Göç ve Sağlık: Hekimler Ne Yapmalı?" başlıklı sempozyum Point Otel'de düzenlendi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Medikal Destek Birimi Başkanı Dr. Apostolos Veizis yaptı. Veizis, Suriye Savaşı'nın beşinci yılında ve Ortadoğu'daki süregelen çatışmaların sonucunda mülteci ve sığınmacıların sayısındaki artışa, yaygın sağlık sorunlarına ve Avrupa göç ve karşılama politikalarının yarattığı insani ve sosyal ve ekonomik sonuçlara dikkat çekti.
Mültecilerin en temel hakkının yasal ve güvenli geçiş taleplerinin karşılanması olduğunu belirten Dr. Veizis, konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün her ne kadar rakamlar üzerinden durumun vahametini ortaya koymaya çalışsak da, son zamanların en büyük insani krizlerinden birine gözlerimizi yumup sadece bu veriler üzerinden çözüm üretemeyiz. Çünkü en temel haklardan biri olan yasal ve güvenli geçiş talebinde bulunanlar insan, istatistik değil. Bu nedenle mültecilere kapılarını kapatan ülkeler, insanlık dışı pratikler ortaya koymak yerine, bir an önce etkili ve insani çözümler geliştirmeli. Avrupa Birliği ülkeleri bunu 'mülteci krizi' olarak nitelendiriyor. Fakat bu bize göre insanlık onurunu ortadan kaldıran bir 'karşılama krizi' çünkü sadece Avrupa sınırlarındaki mülteci ve sığınmacıların yüzde 80'inin tıbbi sorunları, karşılama merkezlerindeki yetersiz şartlardan kaynaklanıyor. Hastalıkları biz yaratıyoruz. Bu ne kadar etik?"
'2015'TE YUNANİSTAN'A 876 BİN 723 İKEN, 2016'NIN İLK İKİ AYINDA 100 BİNİ GEÇTİ'
Dr. Veizis, Sınır Tanımayan Doktorlar'ın gözünden Avrupa sınırlarındaki göç dalgasını konu alan sunumda öne çıkan istatistiklerini açıkladı. Dr. Veizis, "2015'te deniz yoluyla Yunanistan'a ulaşan toplam kişi sayısı 856 bin 723 iken, bu rakam sadece 2016'nın ilk iki ayında 100 bini geçti. 2015'te MSF'nin Avrupa çapında tıbbi destek verdiği 100 binden fazla insanın yüzde 80'i ise, bombardımana, hayati risk taşıyan vakalara, ölüm tehditlerine ve devlet tarafından gördükleri şiddete bağlı olarak yerinden edilmiş kişilerden oluşuyor." dedi.
Dr. Veisiz, "İnsan kaçakçılarına umut bağlayan ve işgücü sömürüsünün nesnesi haline gelen sivillerin tüm zorlukları atlatarak gittikleri her yerde insanlık onuruna yakışmayacak şekilde muamele görmesi ve sağlık hizmetlerine erişimde ayrımcılığa maruz kalması, hem fiziksel hem de ciddi psikolojik sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor." ifadesini kullandı.
CİHAN