Kayseri'deki dört üniversitenin inşaat mühendisliği bölümlerinde okuyan mühendis adaylarına Büyükşehir Belediyesi tarafından teorik ve uygulamalı ders verildi. Öğrencilere, Ulaşım Master Planı, alt-üst geçitler ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan köprülü kavşaklardaki sistemle ilgili açıklamalar yapıldı.
Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Melikşah Üniversitesi'nde öğrenim gören İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencileri köprülü kavşaklarla ilgili dersi teorik ve uygulamalı olarak görme fırsatı buldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen derste Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Cengiz Tekinsoy, öncelikle Kayseri'deki araç trafiğine ilişkin fiziki durumu anlattı. Mayıs 2015 itibarıyla Kayseri'de 330 bin araç bulunduğunu ifade eden Tekinsoy, "Kent merkezimizde 7 bin cadde, sokak ve bulvar var. 203 tane de sinyalize edilmiş kavşak bulunuyor. 7 adet alt ve üst geçit, 13 tane de araç alt ve üst geçidi var. Şu an yapılanlar bu rakama dahil değil. Otomobil sayısı arttıkça en büyük problem otoparklar. Bu problemi çözmek için özellikle merkezi bölgelerde 2 bin 500 araçlık kapalı, 45 bin araçlık da açık bölge otoparkları düzenledik" dedi.
Kent planlamasının imar ve ulaşım planlaması olmak üzere iki ana başlıktan oluştuğunu belirten ve Ulaşım Master Planı üzerinde duran Tekinsoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayseri'de Ulaşım Master Planı 1998, 2001 ve 2008'de hazırlandı. Bu planlamalar gelişen şehirler için sürekli yenilenmesi gereken planlamalardır. Değişen ihtiyaçlara göre yenilenmesi gerekir. Şehrin hızlı büyümesi ve artan araç trafiği nedeniyle Ulaşım Master Planı'nı bir kez daha yenileme çalışmaları başlattık."
Şehir merkezindeki trafikte yaşanan tıkanıklığı aşmak için kent merkezi çevresinde ring yolu projesi ortaya koyduklarını ve bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını da belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tekinsoy, "Ring yoluna çıkacak insanlar alt üst geçitlerle bekleme yapmadan ulaşmak istedikleri yerlere gidebilecekler" dedi.
Bu kapsamda Kocasinan Bulvarı'na yapılan ve yapılmakta olan alt ve üst geçitlerin planlama safhası hakkında da bilgi veren Tekinsoy, "Köprülü kavşakların ilki olan Karayolları Kavşağı bitti ve hizmete açtık. Hastane ve İstasyon Caddesi ile NATO Kavşağı'nda çalışmalar sürüyor. Biz bu kavşakları 3-4 ayda bitirebilirdik. Ama planlama aşamasından itibaren estetik ve fonksiyonel üst ve alt geçit yapmayı arzu ettik. Hazır kirişlerle inşaat yapılsaydı görüntü kirliliği meydana getirirdi." diye konuştu.
Mühendis adaylarına daha sonra Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nda görev yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Yasin Harmancı tarafından köprülü kavşak ve yol düzenlemeleri, FREYSAŞ Firması Teknik Koordinatörü Dr. Özgür Özkul tarafından köprülü kavşaklarda kullanılan ard-germe tekniği, Baran Kurutepe tarafından ise ard germeli özel köprü yöntemleri hakkında bilgiler verildi.
Öğrenciler daha sonra yapımı devam eden Kocasinan Bulvarı-NATO Kavşağı üzerindeki Yonca Yapraklı kavşak düzenlemesini yerinde gördüler. İnşaat alanını gezen öğrencilere burada da inşaatın tekniğine ilişkin detaylı bilgiler sunuldu. CİHAN