Öğrenciler,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yüzde 100
yerli otomobil üretilmesi"
çağrısına "Bizi
desteklesinler. Dünya çapında
pazar bulabilecek
araçlar üretibiliriz" diyerek kendilerine destek verilmesini istediler.
Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) üyeleri
yerli otomobil üretilmesiyle ilgili olarak başlayan tartışmalara bugün
Sakarya Üniversitesi'nin Esentepe Yerleşkesi'nde gazetecilere açıklama yaparak katıldı.
Basın tanıtım grubu yöneticisi Mühendislik Fakültesi 3.
sınıf öğrencisi Nazım Açıcı, geliştirdikleri güneş ve
hidrojen enerjili araçlar ile bugüne bir çok yarışlara katıldıklarını da hatırlattı. !Bu araçlarla Türkiye'deki yarışlarda alınabilecek her dereceyi aldıklarını söyleyen Nazım Açıcı şöyle devam etti:
"
Avrupa Ekonomi Yarışması adı altında düzenlenen yarışta da 250 Avrupa Üniversitesi ile yarıştık. Orada da ülkemizin sahip olduğu tek podyum dereceleri olan 2008-2009 yıllarında 2 yıl üst üste Avrupa 3. lüğü elde ettik. Bunların dışında dünyanın en prestijli
Güneş Arabaları yarışı olan
Avustralya World Solar Challenge 2009'a katılarak ülkemiz için bir ilki gerçekleştirdik."
Üniversitenin tahsis ettiği laboratuvarda çalıştıklarını söyleyen Nazım Açıcı bu yıl Avusturalya'da yapılacak olan yarışlara Türkiye'den tek davet edilen Üniversitenin Sakarya Üniversitesi olduğunu belirterek yeni projelerini anlattı.
SAGUAR PROJESİ
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Meteoroloji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi Mehmet
Burak ise 60 kişilik bir topluluk olduklarını, yeni yapacakları SAGUAR 2 aracı ile aracın saatte 140 kilometre hız yapabileceğini söyledi. "Yeni projemize şubat ayının sonlarında başlayacağız. Fakat orada da maddi sıkıntılarımız var. " diyen Burak, yüzde 100 yerli otomobil isteyen Başbakan Erdoğan'ın kendilerine destek vermesini istedi. Burak şunları söyledi:
"Üretim ve malzeme alımı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Şu an ciddi bir maddi eksiğimiz var, bunu kapamaya çalışıyoru. Bu açığı kapadığımız zaman dünya şampiyonasında derece elde etmemek için hiçbir nedenimiz yok. Başbakanımız çtiğimiz günlerde yerli otomobilden bahsetmişti. Biz de Türk gençleri olarak üniversitelerde bu çalışmaları başlatarak ilerde otomotiv sektöründe yetkili ve kalifiye mühendisler olarak yetişrmeye çalışıyoruz. Üniversite yıllarını bu projelerde çalışarak
mezun olan bir mühendis profosyonel iş yaşamında hiçbir sıkıntı yaşamaz ve yerli otomobil
üretiminde ciddi katkılar sağlayabilir."
DHA