Zaman Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Valiliği, esrarengiz bir talepte bulundu. Valilik, İstanbul Emniyeti'nde çalıştırılmak üzere kamu kurumlarından personel talep etti. Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, 39 ilçeden 30 personel belirlenmesini ve listelerin 29 Ocak 2016 Cuma'ya (bugün) kadar teslim edilmesini istedi. Öğretmenden nüfus personeline, maliyeciden tapudaki memura kadar 1170 kişinin emniyette ne iş yapacağı bilinmiyor. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Sivil memurların, emniyette işi yoktur.” şeklinde tepki gösterdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ise “Sanki devlet kurumlarında ispiyon ve muhbirlik mekanizması kurulmak isteniyor.” dedi. Emniyette görevlendirilecek sivil memurların kim olacağı merak ediliyor.
İstanbul Valiliği, 26 Ocak tarihinde 39 ilçe kaymakamlığına 'isim listesi' başlıklı bir yazı gönderdi. Kaymakamlıklar tarafından bütün kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilmesi istenen yazıda her ilçeden en az 30 kişinin gönüllülük başta olmak üzere görev unvanları ve ikametgâh bilgileri talep edildi. İlçelerde nüfus, tapu, milli eğitim, tarım ve buna benzer bütün kamu kurum ve kuruluşlarının müdürlükleri bulunuyor. Söz konusu yazının, ilçe milli eğitim müdürlüklerine de gönderildiği öğrenildi. Bunun üzerine milli eğitim, personel seçimi için okullara yazıyı iletti. Her ilçeden en az 30 kişi isteyen valilik, bu personellerin hangi amaçla görevlendirileceğini yazıda belirtmedi. 39 ilçeden 30 personel istendiği düşünüldüğünde toplam 1170 kişi yapıyor. 1170 memurun emniyette hangi birimde, ne amaçla ve ne kadar süre ile görevlendirileceği bilinmiyor.
"Kamu kurumlarında muhbirlik faaliyeti amaçlanıyor"
İstanbul Valiliği'nin emniyet müdürlüğü bünyesinde geçici görevlendirme için personel istemesine eğitim sendikaları tepki gösterdi. Kamu kurumlarında muhbirlik faaliyetinin amaçlandığını ifade eden Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, şu ifadeleri kullandı: "Talep edilen memurlara dair herhangi bir değerlendirme ölçütü yok. Ne görev yapacağı belirsiz. 'Burada muhbirlik faaliyeti mi var acaba?' sorusu akla geliyor. Geçici görevlendirmede o işi bilen kişilere yönelik bir atama yapılır. Burada ise hiçbir kriter yok. Neye göre belirlenecek bu kişiler? Bu kişilerle sanki devlet kurumlarında ispiyon ve muhbirlik mekanizması kurulmak isteniyor."
"Sivil memurun emniyette işi olamaz"
Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da valiliğin yazısının hukuksuzluğuna işaret etti: "Sivil memurların, emniyet teşkilatında işi yoktur. Dolayısıyla böyle bir yazı hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşan bir yazı değildir. Bir öğretmenin, bir sağlık çalışanının emniyette ne iş yapacağını bu yazı sahiplerinin açıklaması lazım. Eğer yaptıkları hukuk içerisinde bir iş ise bir kere bu yazıda görev alanı açık bir şekilde belirtilmelidir. Kimler görevlendirilecek? Görevleri ne olacak? Bu muğlak bir yazıdır. Muhteviyatı belli olmayan yazıların hukuk devletinde yeri yoktur."