Erdoğan hükümet için görevlendirme yapmadan önce siyasi liderlerin görüşünü alacağını açıkladı. Ancak muhalefetteki üç parti de Saray'a gitmeyi düşünmüyor.
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Bakü dönüşü yaptığı, “görevlendirmeden önce siyasi parti liderlerin görüşünü alacağım” çıkışı, Başkent’te “Saray krizinin” fitilini ateşledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, muhalefet liderleri ile görüşmeyi nerede yapacağı tartışma konusu oldu. CHP, MHP ve HDP, olası bir görüşmenin Saray’ın dışında yapılması görüşünü savunuyor. Bu konuda Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Konutu’nda görüşmesi örnek gösteriliyor.
GÖRÜŞME NEREDE OLACAK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Bakü dönüşü Saray’a yakın gazetecilere yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki hafta parti liderlerini ayrı ayrı davet edip hükümet kurma grevini vermeden önce bu sürece ilişkin görüşlerini almak istiyorum” açıklaması, gözlerin Saray’a çevrilmesine yol açtı. 7 Haziran seçimleri öncesinde, muhalefet partileri Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kaçak olduğunu öne sürerek, Saray’daki etkinliklere katılmayacakları yönünde açıklamalar yapmışlardı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamamasının ardından, görüşmelerin nerede yapılacağı tartışma konusu oldu. Üç parti de, partilerinin Saray’a ilişkin görüşlerinde bir değişiklik olmadığını belirterek, davet halinde görüşmenin Saray dışında bir yerde yapılmasını talep edeceklerini bildirdiler.
BAYKAL GÖRÜŞMESİ ÖRNEK OLDU
Üç partinin de yöneticileri, henüz davet gelmediği için konuyla ilgili erken bir değerlendirme yapmak istemiyor. Ancak, olası bir davet halinde CHP eski Lideri Deniz Baykal ile yapılan görüşmenin örnek gösterilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüşmek istemiş, Baykal da görüşmeyi Saray dışında olması halinde kabul etmişti. CHP, MHP ve HDP liderleri ile yapılacak görüşmelerin de, Baykal görüşmesinin örnek gösterilerek Dışişleri Konutu’nda yapılması planlanıyor. Saray’ın ise bu taleplere nasıl karşılık vereceği henüz bilinmiyor. Ancak üç muhalefet parti liderinin aynı yönde hareket etmesi halinde, Saray’ın bu konuda bir direniş göstermeyeceği görüşü dile getiriliyor.
İLK İKİ PARTİYE GÖREV VERİLECEK
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü dönüşü yaptığı açıklamada, hükümet kurma görevini ilk iki partiye vermeyi planladığını bildirmişti. Erdoğan, “Önce görevi en fazla oyu alan siyasi partinin genel başkanına vereceğim. O kuramaz ise en fazla oy almış ikinci partinin genel başkanına veririm” şeklinde açıklama yapmıştı. Erdoğan, görevlendirmeden öncede dört siyasi partinin genel başkanı ile görüşmek istediğini de ifade etti.
AKP DÖRT PARÇA
7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olma yetkisini kaybeden AKP’de, bölünmenin ayak sesleri gelmeye başladı. İlk çatlak ise, “erken seçim” konusunda yaşandı. Erken seçimler konusunda AKP, dörde bölündü. Saray’a yakın bazı milletvekilleri ile bu dönemde Meclis dışında kalan üç dönemlikler dışındaki AKP’liler de, erken seçimi istemiyor. AKP’li vekillerin büyük kısmı, muhalefette kalmalarının kendilerine daha fazla yarar getireceğini inanamıyorlar. AKP’de yaşanan bölünmenin ayrıntıları şöyle:
4 AYRI EĞİLİM OLUŞTU
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, koalisyon hükümeti kurulamaması halinde erken seçime gidilmesi gerektiğine yönelik açıklamaları AKP’de de destek bulmadı. Hatta partinin büyük kısmı AKP’nin muhalefette kalsa bile erken seçime gitmemesi gerektiği görüşünü savunuyor. Erken seçim tartışması parti içinde dört ayrı eğilimin ortaya çıkmasına neden oldu.AKP kulislerinde dolaşan bilgilere göre, AKP içinde, Saraycılar, Gülcüler, Hocacılar ve üç dönemlikler olarak dörde ayrıldı. Saray’a yakın isimler yaklaşık 50-60 milleltvekilinden oluşuyor. 11. Cumhurbaşkanı Gül’e yakın olduğu öne sürülen isimler ise 30-40 kişi olduğu tahmin ediliyor. Geri kalan yaklaşık 170-180 vekil ise Ahmet Hocacı olarak nitelendirilen Başbakan Ahmet DAvutoğlu’na yakın isimlere veriliyor. Bir de, üç dönemlikler olarak nitelendirilen 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyen eski vekiller bulunuyor. Gül ve Davutoğlu’nun ekibi, erken seçimi istemiyor. Üç dönemlikler ise, erken seçime gidilmesi gerektiğini düşünen grup olarak biliniyor. Ve bu gurubun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.
ÜÇ DÖNEMLİKLER YENİDEN VEKİL OLMAK İSTİYORLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “yenileme” olarak nitelendirdiği 7 Haziran seçimlerinin yok sayılarak erken seçime gidilmesine yönelik planı, daha çok üç dönemlikler ile yüce divana gönderilmesi planlanan eski bakanlar savunuyor. Bir AKP genel başkan yardımcısı, bu durumu, “Bazı arkadaşlar kendi çıkarlarını partinin önünde görüyor. Ve Sayın Cumhurbaşkanı’nı yanlış yönlendiriyor” sözleri ile değerlendirdi. AKP içinde, çoğunluğun şu anda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nda olduğu ve bu kişilerin de erken seçimi gitmeyi istemediği konuşuluyor.