Almanya'da federal hükümet, dış istihbarat servisi BND'nin Avrupalı siyasetçi ve işletmeler hakkında casusluk faaliyetlerinde Amerika'ya yardım ettiği iddiasıyla ortaya çıkan skandalı araştırması için özel yetkili birisini atamak istiyor. Muhalefet partileri ise "Bu Federal Meclis'in yetkisinin gasp edilmesidir." tepkisini gösterdi. Başbakan Angela Merkel'in üzerinde büyük bir baskı oluşturan ve koalisyon ortakları arasında krize neden olan BND skandalında hükümet, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) yardımlarını içeren listeyi ve internet İP adreslerini incelemesi için özel birisini görevlendirmek istiyor.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU milletvekillerinin gündeme getirdikleri bağımsız özel yetkilinin, BND'nin elindeki bilgileri incelemesi ve Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu ile istihbarat servislerini kontrol görevi olan Federal Meclis Kontrol Komisyonu'na bilgi vermesi öngörülüyor. Böylece SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in "BND'nin yardımlarını içeren listeyi milletvekilleri görebilmeli." talebi dolaylı olarak yerine gelecek ve diğer taraftan da Başbakan Angela Merkel'in Amerikan hükümetini karşısına almayacağı ifade ediliyor.
BND'nin yardımlarını içeren listeyi Federal Meclis'e sunup sunamayacağını Amerikan hükümetine soran Merkel'e sözlü olarak olumsuz cevap geldiği fakat yazılı olarak iletilmesinin beklendiği kaydedildi. BND ile NSA arasındaki işbirliğinin zarar görmesinden endişe eden Merkel'in özel yetkili birisini görevlendirilmesiyle krizi aşmayı amaçladığı belirtildi.
MUHALEFET: ÖZEL YETKİLİ VEKİL, MECLİS'İN YETKİSİNİ GASP OLUR
BND krizinin Federal Meclis Kontrol Komisyonu tarafından incelenmesini isteyen muhalefet partileri, bir milletvekilinin özel yetkili olarak görevlendirilmesini "Kesinlikle yetersiz" olarak nitelendiriyor. Sol Partili NSA Araştırma Komisyonu üyesi Martina Renner, "Biz milletvekilleri olarak hukuki yetkimiz, üçüncü kişiler tarafından özel yetkili olarak atanıp hükümetin hatalarını inceleyip ve aydınlatılmasını sağlamaya yetmiyor" dedi. Yeşiller partili Hans- Christian Strobele de milletvekillerinin yasal haklarının başkaları tarafından özel yetkilendirmeye müsaade etmediğini söyledi.
Muhalefet, milletvekillerinin bizzat belgeleri incelemediği takdirde eleştirel sorular yöneltme imkânlarının da olmayacağını dile getiriyor. Yeşiller ve Sol Parti, BND'nin NSA'nın talebiyle 2013 Ağustos ayında yaklaşık 8 milyon bilgiyi taradığını ve bunlardan 25 bin ila 40 bin arasındaki bilginin BND'nin yetkisi olmadığı halde paylaştığı iddia ediyor ve bu bilgileri incelemek istiyor. Federal hükümetin, özel yetkili birisini atama girişimi "Hedef şaşırtma taktiği" olarak değerlendiren Yeşillerli milletvekili Dr. Konstantin von Notz, "Eğer listeye bütünüyle bakma imkânımız olmazsa Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.
BND krizinin Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşınması durumunda karar verilmesinin aylarca süreceğini iddia eden SPD'liler ise özel yetkili milletvekili atanması durumunda krizin aydınlatılması sürecinin hemen başlayabileceğini ifade ediyor. CİHAN