Moskova ve Washington aynı noktada birleşti: AB’nin Grönland üzerinden yıpratılma politikası
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Nisan 7 2025
Samanyoluhaber.com yazarlarından Arif Asalıoğlu, Grönland tartışmaları üzerinden ABD-Rusya ve AB'nin pozisyonlarını değerlendirdi.
AB ülkelerinde transatlantik ilişkilerin onarılamaz noktaya doğru gidebileceği endişesi giderek artıyor. NATO'nun geleceği konusunda da sorular/sorunlar artmaya başladı. AB’li yetkililerin “Artık uyanıp gerçeğin farkına varmalıyız" vurgusu genel havayı yansıtıyor. Ancak bu konuda Avrupa'nın manevra alanı çok geniş değil. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Avrupa'yı acilen silahlandırmaları gerektiğinin altını çizerek "Büyük bir hızla vites yükseltmemiz gerekiyor, Avrupa'nın güvenliği tehlikede" diyor. Yeni bir güvenlik mimarisiyle AB'nin savunma alanında ABD'ye olan bağımlılığını düşürme potansiyeli var.
Washington yönetimi Moskova ile hızlı değişen ilişkiler dönemine girdi. Bunun temel motivasyonu Çin’e odaklanmak. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya ile yakınlaşmasında asıl amacının Çin’i zor durumda bırakmak ve çerçeveleme politikası ile zayıflatmak olduğuna dair genel bir kanaat var. Washington doğal kaynaklar açısından en zengin ülke olan Rusya’yı Çin’e kaptırmak istemiyor. Aslında ABD’nin Ukrayna’daki nadir toprak elementleri ve diğer kritik minerallere ilgisinin bir diğer önemli sebebi de bu zaten. Çin, dünyadaki nadir toprak elementleri arzının büyük kısmını kontrol ederken, Rusya ile sınır komşusu. ABD’nin bu konuda dışa bağımlılığı çok büyük.
Washington ile Pekin arasındaki rekabet küresel strateji adına kartların yeniden düzenlenmesini gerektiriyor. Bu açıdan Moskova-Washington hattında gelişen yeni şartlar AB’nin Grönland üzerinden yıpratılma politikasını da doğuruyor. Zayıflamış bir AB belli açılardan hem ABD’nin hem de Rusya’nın stratejisi olarak karşımızda duruyor. Bu nedenle Rusya kamuoyu, Washington ile gelişen ilişkileri memnuniyetle karşılıyor ve Ukrayna savaşı konusunda Batıyı eleştirilerde ABD’yi artık ön plana çıkarmıyor.
“Grönland’ı Rusya’dan Koruyacağız”
Peki, Donald Trump’ın sosyal me
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı2.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!3.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!4.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı5.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi
6.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?7.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı8.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı9.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi10.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!

ERTUĞRUL İNCEKUL

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör,...

Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olm...

Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!

ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de ya...

İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık v...


