DW Türkçe'de yer alan habere göre, geçen yıl Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde sağlanan ve daha sonra birkaç kez uzatılan anlaşma Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli şekilde ihraç edilmesini sağlıyor. Rusya ise söz konusu anlaşmayla garanti altına alınan, Rus tarım ürünleri ve gübresinin ihracatında sorunlar yaşandığını tekrarlayarak, sık sık söz konusu anlaşmadan çekileceğini belirtiyor.
YAPTIRIMLAR NEDENİYLE RUSYA RAHATSIZ
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı'yı ayrıca Ukrayna tahılını fakir ve ihtiyaç sahibi Afrika ve Asya ülkeleri yerine, refah seviyesi yüksek ülkelere göndermekle de itham ediyor. Moskova'nın açıklamasına göre, Ukrayna tahılının sadece yüzde 2,6'sı fakir ülkelere ulaştırıldı. Yüzde 81'i ise yüksek veya orta gelirin üstünde ortalama kazanca sahip ülkelere yollandı.
UKRAYNA DA RUSYA'YI SUÇLUYOR
AB'NİN ÇÖZÜM ÖNERİSİNE MOSKOVA'DAN ELEŞTİRİ
Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş üzerine büyük Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemiyle bağlantısı kesilmişti. AB, Tahıl Koridoru Anlaşması için bu yaptırımından bir ölçüde taviz vermeye hazır olduğu sinyalini verse de Moskova, anlaşmanın bitmesine sadece günler kala, AB'nin önerisinin hayata geçirilmesinin imkansız olduğunu savunuyor. Zaharova açıklamasında, AB'nin önerdiği gibi bir bankanın kurulmasının ve uluslararası finans sistemine bağlanmasının aylar süreceğini öne sürdü.
Moskova, kendine yönelik yaptırımlardan Rusya Tarım Bankası'nın muaf tutulmasını talep ediyor. Bunun uygulanabilmesi için ise bütün AB üyesi ülkelerin onayı gerekiyor, ancak uzmanlar bunun "imkansız" olduğu görüşünde.