Moğolistan'da geçtiğimiz haziran ayında başlatılan Tonyukuk Anıtları bölgesindeki arkeolojik kazı çalışmaları kısa bir aradan sonra yeniden hız kazandı. Tuul Nehri vadisinde keşif gezilerini sürdüren Türk ekibi, eski Türkler dönemine ait 600 kadar yeni kurgan ve kutsal alan kaydı gerçekleştirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Semih Güneri, "Tonyukuk Anıtları bölgesinin yeni yapılan kara yolu ile birlikte yerli ve özellikle yabancı ziyaretçilerinde artış kaydedildiğini, bu nedenle yürütülen kazılara koşut olarak anıt bölgesinde yer alan mimari kalıntıların yeniden ayağa kaldırılmasına yönelik restorasyon çalışmalarına ayrı bir önem verdiklerini" söyledi. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Restorasyon Anabilim Dalı uzmanlarınca hazırlanan restorasyon, konservasyon ve alan yönetimi projesinin 2016 yılı çalışmalarında uygulanacağını bildiren Güneri, "Moğolistan Bilimler Akademisi ile 3 yıllık işbirliği sözleşmemiz var, bu süre içinde Tonyukuk alanını ilk yapıldığı günlerdekine çok yakın haliyle ayağa kaldırmayı hedefliyoruz" dedi.
Tonyukuk Anıtları bölgesinde başlatılan kazı çalışmalarının ardından anıtlara olan ilgi arttı. Öte yandan arazi taramalarına devam eden ekip, Tuul Nehri vadisinde Tonyukuk'a ait anıt mezarı arama çalışmalarına zor hava şartlarına rağmen eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Keşfedilen 600 kadar kurgan içinde bazı somut bulgular yer alıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi ekibi, Tonyukuk 2015 projesi kapsamında ulaştıkları yeni bilgileri ekim ayında Sibirya'da yapılacak ulusal bir toplantıda bilim dünyasına duyuracak.
CİHAN