MİT’e darbe ihbarında bulunan Binbaşı'nın ifadesi ortaya çıktı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Mayıs 21 2017
15 Temmuz günü MİT’e giderek darbe ihbarında bulunan Binbaşı O.K’nin sır gibi saklanan ifadesi ortaya çıktı.
11 Ağustos 2016’da verilen ifadeye göre MIT darbeyi 7 saat önceden öğrendi. İfadede binbaşı O.K, 14.20’de MİT’e gittiğini belirterek “14.30’da gelen 2 kişiye ‘Bir helikopter Hakan Fidan’ı alacak, diğer helikopterin ne yapacağını bilmiyorum’ dedim. Bana ne olabileceğini sordular. Ben de büyük bir faaliyet olabileceğini hatta darbe faaliyeti olabileceğini söyledim” dedi. Bu ifadeyle MİT’in sanıldığının aksine sadece “Hakan Fidan’ın alınacağını” değil, doğrudan “darbe girişimi olabileceği” bilgisini 14.30’da bildiği ortaya çıktı. Diğer yandan O.K’nin ifadesi “tanık” değil, “bilgi sahibi” sıfatıyla alındı ve hiçbir soruşturma dosyasına konulmayarak özel olarak saklandığı da öğrenildi.

Daha önce OHAL kapsamında KHK ile ihraç edilen, daha sonra tekrar göreve iade edilen ve MİT’te çalışmaya başlayan O.K, darbe girişimi ile ilgili davaların hiçbirinde ifade vermediği ortaya çıkmıştı. İsmi  ‘hayalet adam’ anlamına gelen H.T olarak kullanılmıştı. Kara Havacılık Komutanlığı’na ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Alpaslan Karabay, tanık olarak dinlemek istediği O.K’nin ifadesini almak için MİT’ten izin istedi, ancak hiçbir yanıt alamamıştı.

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde MİT’e giderek ihbarda bulunan Binbaşı O.K’nin 11 Ağustos 2016 tarihinde savcılığa ifade verdiği ortaya çıktı. Bugüne kadar hazırlanan 30’a yakın darbe girişimi iddianamesine konulmayan ve sır gibi saklanan ifadede Binbaşı O.K, 14.20’de MİT’e gitti ve 14.30’da darbeyi haber vermiş.

Ancak Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in ifadelerinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Karargâh’a geldiğinde “darbe olabileceği” bilgisini aktardığına ilişkin herhangi bir söz yer almadı. Bu ifadenin ardından; MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, 14.30’da öğrendiği “darbe olabileceği” istihbaratını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’a neden bildirmediği sorusu yanıtını bekliyor. Buna karşılık Fidan’ın savcılığa ve

Bu haberler de ilginizi çekebilir