Mısır, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınır kapısını daimi açmak için Hamas'a bağlı birliklerin sınırdan tamamen çekilmesi şartını koştu.
Filistin halkı için hayati önem arz eden Refah sınır kapısının kontrolünü elinde tutan ve Gazze'de de yönetimde olan Hamas'ın, Mısır'da yasaklanan ve terör örgütü olarak ilan edilen İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketiyle 'çok yakın ilişkileri' olmasından dolayı Kahire yönetiminin endişeli olduğu biliniyordu.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Masr El-Youm'un da dile getirdiği, Filistin'de Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a yakın bir yetkilinin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin kapıyı daimi olarak açmak istediğini ama bir şartı olduğunu aktardı. Sisi'nin, genelde kapalı olduğu için birçok mağduriyete sebep olan Refah sınır kapısı için Gazze kısmındaki kontrolün Hamas'tan alınıp Filistin Devlet Başkanı Abbas'a bağlı birliklere verilmesi halinde, tamamen açılıp tüm geçişlerin sağlanabileceğini ifade edildi. Gazze halkının sıcak baktığı bu teklifi Hamas'ın kabul etmesi halinde bunun, İsrail'in de karşı çıkmayacağı bir orta yol olduğu belirtiliyor.
Kapının açılmasına karşı çıkan İsrail, 'Koruyucu Hat' adı altında 7 Temmuz 2014'te Gazze'ye havadan saldırarak 1500'den fazla Filistinliyi katletmişti. Bu baskında Mısır'ın, Refah sınır kapısını kapalı tutması uluslararası kamuoyunda ciddi tepkilere neden olmuş ve akabinde Kahire yönetimi, yaralıların geçişi için kapıyı açmıştı. Ayrıca Ekim 2014'te, Sina yarımadasında 30 Mısır askerinin öldürülmesinin ardından Kahire yönetimi, saldırının Gazze tarafından gelen silahlar tarafından gerçekleştirildiğini iddia ederek tampon bölge kurma kararı almıştı. İki halk tarafından da tepkilere neden olan Gazze ve Mısır arasına 14 kilometre uzunluğunda 3 kilometre de genişliğinde kurulması için başlatılan çalışmaların ise sona gelindiği belirtildi.
Öte yandan Filistin'in hem iç ve hem de dış sorunları arasında olan Gazze kentine, ABD, İsrail ve Ramallah yönetimi, İsrail Gazze şeridindeki Hamas etkisini kırmak amacıyla ekonomik ambargo uyguluyor. Geçtiğimiz ay, Uluslararası Gelişim Ajansları Birliği (AIDA) üyesi kuruluşlar ortak imzayla yayınladıkları raporda, Gazze'ye yönelik İsrail ve Mısır'ın sürdürdüğü yoğun ablukanın bölgeyi tamamıyla 'yardıma bağımlı' hale getirdiğine dikkat çekerek, ablukanın kaldırılması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunmuştu. Raporda, ancak sınırlar açıldığı ve kalıcı bir Hamas-İsrail barışı imzalandığı takdirde, Gazze'nin siyasi ve ekonomik istikrarının tesis edilebileceği ifade edilmişti. CİHAN