Mısır'da Mursi'ye ilk kesinleşen ceza 20 yıl


Mısır mahkemesi, askeri müdahaleyle görevinden alınıp tutuklanan İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) yanlısı eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye 20 yıl hapis cezası verdi.

Mısır'da 2013 yılındaki askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırılan ve ülkenin ilk seçilmiş Devlet Başkanı Mursi ve beraberindeki 12 Müslüman Kardeşler yöneticisine Kahire Ceza Mahkemesi, 2012'de 54 göstericinin öldüğü ve kamuoyunda 'İttihadiyye olayları' olarak bilinen davada, 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Başkent Kahire'deki Polis Akademisi'nde görülen davada Mahkeme Başkanı Ahmed Yusuf, Muhammed Mursi'nin, "olaylar sırasında şiddete başvurulması, protestoculara işkence yapılması ve tutuklanmasındaki" rollerinden ötürü mahkûm edildiğini belirtti. Ayrıca, temyiz yolunun açık olduğu da vurgulandı.

Mursi hakkında, Katar'a ve Hamas'a casusuluk yapmak ve devlet sırlarını paylaşmak ve "Hapishane baskınları" ile ilgili diğer davaları ise devam ediyor.

Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı İttihadiye olaylarında, başkanlık sarayının dışında İhvan yanlısı Mursi destekçileriyle muhaliflerin çatışması sonucu 54 kişi hayatını kaybetmişti.

İHVAN LİDERİ DE İDAMA MAHKUM EDİLMİŞTİ

Kahire Ceza Mahkemesi, 11 Nisan'da ise Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 13 İhvan yöneticisine kesin idam kararı vermişti.

Mahkeme, aynı davadan Müslüman Kardeşlerin ileri gelenlerinden 37 kişi hakkında ise müebbet hapis kararı verdiğini açıklamıştı.

İHVAN İLE PAZARLIK İDDİALARI

Geçtiğimiz Mart ayında Mısır'ın Şarm El Şehy kentinde gerçekleştirilen Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es Sisi ile tutuklu bulunan İhvan yöneticileri ve üyelerinin serbest kalmaları için pazarlık yapıldığı iddia edilmişti. Sosyal medyada Müslüman Kardeşler liderlerinin ülke dışına çıkmaması, üyelerin ise siyaset yapmaması şartıyla kademeli bir şekilde serbest kalabileceğinin konuşulduğu savunulmuştu. Mursi'nin idam kararı değil de hapis cezası almasının da hem bu pazarlık sayesinde ve hem de uluslararası kamuoyunda tepkileri en aza indirmek için yapıldığı ileri sürülüyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanlık seçimlerinde Abdulfettah Es-Sisi'ye karşı aday olan Hamden Sabbahi de yaptığı açıklamada, "Ben hiçbir ülke vatandaşının idamını görmek istemiyorum" demişti. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'da Mursi'ye ilk kesinleşen ceza 20 yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER